Китаровић: Осуђујем насиље, али није све етнички мотивисано

Танјуг
Китаровић: Осуђујем насиље, али није све етнички мотивисано

Загреб - Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је, поводом недавних напада на Србе у Ђеврскама и Уздољу код Книна, да осуђује и да ће увијек осуђивати насиље, али и “да се не може сваки инцидент који се догоди између хрватских грађана разних националности квалификовати а приори као етнички инцидент, односно етнички мотивирано насиље”.

“Нећу допустити да се то ради у Хрватској, јер врло је неугодно и неодговорно кад политичари почну коментарисати и етикетирати те инциденте занемарујући или стварне чињенице које су утврђене службеном истрагом или уопште не бринући о тим чињеницама”, казала је Китаровић за ХРТ први пут коментаришући те нападе који су се десили прије десетак дана. 

Према њеним ријечима, то је врло опасно, јер изазива нову спиралу насиља, нетолеранције и изгреда.

“Такву врсту политичке неодговорности нећу допустити”, рекла је Китаровић у интервјуу за ХРТ који ће касније вечерас бити емитован у цијелости.

Хрватска предсједница се до сада није оглашавала поводом напада код Книна, због чега се нашла на удару критика и у самој Хрватској.

Она је, говорећи о томе да ли је предсједник Србије Александар Вучић од ње тражио да не користи стално израз “великосрпска агресија” рекла да не само да је то од ње тражио, већ је, како је прецизирала, “и молио” да то не чини.

“Оно што морам да истакнем, прије свега, јесте да је у дипломатским односима и дипломатској кореспонденцији врло, врло непримјерено и недопустиво препричавати садржаје разговора у четири ока. Тиме губите вјеродостојност. Међутим, кад је господин Вучић већ то учинио онда ћу и ја. Не да је тражио од мене да не помињем ''великосрпску агресију'', већ је то и молио. Као што видите молба му није услишена, ''великосрпска агресија'' јесте забиљежена, нажалост, крвавим словима у хрватској историји”, каже Китаровић. 

У питању је, како је навела, “само још један тоталитарни режим и треба бити и третиран као такав”. 

“Она је пропала, она је поражена. Међутим, исто тако свима онима који и данас пријете Хрватској желим врло јасно рећи да никада више ниједан србијански тенк неће ући у Вуковар, нека се нико тиме не заварава”, рекла је.

Осврнула се и на изјаву Милорада Пуповца да је Хрватска фактор нестабилности у регији.

“Та је изјава у најмању руку безобразна, а рекла бих и врло неодговорна. Господин Пуповац изнио је, нажалост, низ неистина на рачун сопствене државе. Он мора да схвати да је он посланик у Хрватском сабору, да представља српску заједницу у Хрватској, хрватске грађане којима је главни град Загреб, а не Београд”, рекла је Китаровић, преноси Н1.

Она је, говорећи о Србији, рекла и да “Хрватској свакако неће дијелити лекције држава која се није суочила са сопственом историјом”. 

“Држава која не само да није признала ''великосрпску агресију'' и злочине и геноцид који су почињени у њено име, држава која још и дан данас скрива податке о несталим хрватским бранитељима и цивилима, што је за мене пресудно питање међудржавних односа и свакако Хрватској неће држати лекције држава која је рехабилитирала четништво и србијански фашистички режим из Другог свјетског рата. То по мени доказује да се то неко ново проевропско рухо доиста у потпуности излизало”, тврди Грабар Китаровић. 

Она је ипак додала “да Хрватска жели стабилне односе са Србијом”. 

“Прије свега то је у интересу и српске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији, морамо бити одговорни. Нећу допустити да насједамо на провокације, нећу допустити да будемо увучени у вербални рат, али исто тако жестоко ћемо бранити хрватске националне интересе”, додала је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана