Kитаровић: Канонизација Степинца није уперена против српског народа

Срна
Kитаровић: Канонизација Степинца није уперена против српског народа

Загреб - Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је током разговора са васељенским патријархом Вартоломејом да канонизација Алојзија Степинца "није уперена против ниједног народа, а посебно не против српског".

У разговору с васељенским патријархом Вартоломејом, који борави у Загребу, Китаровићева је изразила поштовање према свим жртвама и осудила било какве покушаје ревизионизма, али и истакла важност канонизације кардинала Алојзија Степинца, наведено је у саопштењу Прес-службе хрватског предсједника.

"Треба учити од историје, али гледати у будућност и зато нису добре жманипулације с бројкама жртаваж које су се и данас могле чути у Јасеновцу", рекла је Китаровићева у разговору са васељенским патријархом.

Китаровићева и васељенски патријарх, како се додаје у саопштењу, сагласили су се о важности дијалога као начина за рјешавање проблема и сукоба, као избјегавања ратова и крвопролића.

"Посебно су нагласили важност међувјерског дијалога у вријеме када смо суочени с растућим екстремизмом, радикализмом и искривљавањем вјере", наводи се у саопштењу и додаје да је васељенски патријарх упутио Хрватској најбоље жеље и благослов за мир, стабилност и благостање.

Патријарх васељенски Вартоломеј и српски патријарх Иринеј служили су данас, другог дана посјете Српској православној цркви у Хрватској, литургију страдалима у усташком логору Јасеновац и посјетили спомен-подручје логора.

На литургији у православној цркви у Јасеновцу Вартоломеј је рекао да су древни српски православци и јасеновачки новомученици хероји и свеци цијелог православља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана