Китаровић именовала Орешковића за мандатара

Танјуг
Китаровић именовала Орешковића за мандатара

Загреб - Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић повјерила је мандат за састављање нове хрватске владе Тихомиру Орешковићу.

Њега је кандидовала постизборна коалиција независне листе Мост и десне Домољубне коалиције Томислава Карамарка.

"Довршила сам пети и посљедњи круг консултација. На самом крају овог процеса господин Тихомир Орешковић увјерио ме да ужива подршку 78 посланика Хрватског сабора. Стога му повјеравам мандат за састављање владе", рекла је Грабар Китаровић и за понедјељак сазвала сједницу Сабора, јављају хрватски медији.

"Уложићу све своје знање и труд да формирамо квалитетну Владу. Позивам парламентарну већину и опозицију да нам се придружи. Немам сто дана, а то ни не тражим", рекао је Орешковић.

Карамарко и челник Моста Божо Петров су нешто раније на заједничкој конференцији за штампу у хотелу "Шератон" у Загребу именовали Орешковића за мандатара нове владе и рекли да се засад још није говорило о министарствима нити је дефинисан њихов број, али је сигурно да ће потпредсједници бити јаке страначке особе.

"У овом тренутку имамо 78 потписа", објавио је Карамарко и додао: "То међутим, неће бити дефинитивна бројка, људи су на консултацијама, потписују и колико сам чуо, неки нам још прилазе", преносе хрватски медији.

"Али морате да знате да је ово велики помак у хрватском политичком животу, да су се предсједници двеју странака договорили да ниједан од њих неће бити мандатар, него да ће то бити нестраначка особа", рекао је Карамарко.

Петров каже да је сарадња са Домољубном коалицијом у задња 24 сата била јако добра и да је увјерен да ће и будућа Влада бити успијешна.

Он је поновио да то није коалиција, него договор и истакао да је нестраначки мандатар Тихомир Орешковић био предлог Домољубне коалиције, око којег су се сложили.

Петров је, такође, рекао да имена чланова Владе још нису дефинисана, него ће стручни тим формирати Тихомир Орешковић.

Орешковић је финансијски директор Теве за Европу, иначе власника Пливе. На ту функцију стигао је управо из Пливе, гдје је био челни човјек до 2014.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана