Kитаровић: Хрватска се противи стрпавању у Западни Балкан

N1
Kитаровић: Хрватска се противи стрпавању у Западни Балкан

Загреб - Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је "забринута помало" због могућности да одлука о изласку Велике Британије из Европске уније спријечи да се земље Југоисточне Европе придруже ЕУ.

Али, на нама и сусједним државама је да обавјештавамо ЕУ каква је консолидација снага, јер то доказује да још има људи, народа, грађана који желе бити чланови, пошто у њој виде шансу за мир и благостање, рекла је Колинда Грабар Китаровић.

Она је константовала да је Хрватска припадница више регија, али да се "противи стрпавању у Западни Балкан", јер се то почело сматрати гетом Европе. То није никоме у интересу, ни Босни и Херцеговини, Србији, Црној Гори, Косову, Македонији, Албанији... јер се то почело сматрати гетом Европе, изјавила је Колинда Грабар Китаровић. Имамо и своју другу регију - Средњу Европу. Ми смо и медитеранска држава, панонска... Нама је у интересу, прије свега, стабилизација сусједа, навела је Колинда Грабар Китаровић, уз оцјену да би тиме "и стање и перцепција Хрватске били стабилни".

Према ријечима Колинде Грабар Китаровић, мигрантске копнене руте "немају смисла" у вријеме модерних комуникација.

Није да ти несрећни људи, избјеглице или економски мигранти, излазе из те државе, па их морамо примити земаљском рутом.

Долазе из мјеста као што су Пакистан, Авганистан, Судан...

Ако ЕУ и неке земље одлуче да им је у интересу примити мигранте, треба да одлуче које су им квоте и у прихватним центрима ван Уније одабрати те људе. И онда ти људи могу путовати авионом, изјавила је Колинда Грабар Китаровић.

Она је оцијенила да се земаљским избјегличким рутама подржава индустрија трговине људима, која је проузроковала хиљаде изгубљених живота дјеце, жена и стараца.

Поводом недавног краткотрајног подизања ограде на хрватском граничном прелазу Батина, према Србији, Колинда Грабар Китаровић је рекла да је из Министарства унутрашњих послова обавијештена "да су испробавали неку нову технологију".

Али, сарадња са Србијом и другим државама ту је у првом плану, изјавила је Колинда Грабар Китаровић Телевизији Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана