Китаровић: Акција “Олуја” спасила БиХ

Срна
Китаровић: Акција “Олуја” спасила БиХ

Сарајево - Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић тврди да је хрватска акција “Олуја” 1995. године “спасила БиХ” и да би вољела да “сусједи никада на забораве ко им је пружио руку у најтежим данима”.

Китаровићева је данас у Загребу на свечаној академији поводом 24 године од ове акције хрватске војске и полиције, у којој је са огњишта протјерано око 250.000 Срба из Хрватске и побијено њих око 2.000, истакла да су хрватске снаге у протеклом рату, како је рекла, “уз велике жртве сломиле српску агресију, те спријечиле нове Сребренице”, преносе хрватски медији.

Изјава Китаровићеве о “Олуји” и БиХ долази након жестоких критика због њене наводне изјаве у којој је БиХ назвала нестабилном и под контролом милитантног ислама. Китаровићева је то демантовала након реаговања званичника БиХ, а “Џерусалим пост”, који је објавио спорну изјаву, накнадно је кориговао текст.

Током хрватске војно-полицијске акције “Олуја” је, према подацима српског Комесаријата за избјеглице, из Републике Српске Крајине протјерано 250.000 Срба, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Хрватска војно-полицијска акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

“Олуја” је највеће и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана