Кинези од Хрватске траже додатних око 113 милиона КМ за Пељешки мост

ГС
Foto: Илустрација

Иако радови на Пељешком мосту и приступној цести на Пељешцу напредују према плану те би промет требао кренути у марту сљедеће године, кад би требао бити завршен чвор Бријеста, појавио се проблем везан за завршни финансијски рачун.

Наиме, извођачи радова, како пише Јутарњи лист, усменим путем су инвеститору Хрватским цестама најавили захтјеве за исплату додатних трошкова.

Додатне финансијске захтјеве за сада су најавили кинеска компанија ЦРБЦ и аустријски Страбаг. Грчки Аваx још се није огласио, али се и од њега очекују потраживања додатних финансијских средстава. Према информацијама Јутарњег листа, додатни финансијски захтјеви већ су се попели на око 500 милиона куна (око 125 милиона КМ), а тачни износи бит ће познати кад стигну службени захтјеви, преноси портал Кликс.

Представници кинеске компаније ЦРБЦ, који се налазе на градилишту моста, и хрватски консултанти који раде за њих направили су прелиминарни израчун додатних трошкова те су израчунали како би им Хрватске цесте као инвеститор требале платити додатних око 450 милиона куна (око 113 милиона КМ), што је више од 20 посто од укупне вриједности уговора.

У додатне трошкове, казали су, урачунато је повећање цијена челика, утјецај пандемије, повећање цијена радне снаге, али и веће цијене авионских карата за кинеске раднике који се враћају кући.

Кинеској компанији због пандемије већ је одобрено продужење рока завршетка радова за шест мјесеци па се додатни финансијски захтјеви због пандемије сматрају неоснованим.

Овај износ за сада је само усмено саопштен Хрватским цестама и Министарству промета и изазвао је љутњу код њих, јер сматрају да је израчун пренапухан и неоправдан те га тумаче као жељу појединаца да у посљедњи тренутак, уочи завршетка радова, 'наплате додатни новац који им не припада'.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана