Кијев се захвалио Хрватској за одлуку о обуци украјинских војника

ГС
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- Предсједник украјинског парламента Руслан Стефанчук, који у Загребу учествује на првом самиту Кримске платформе, захвалио је Хрватској и другим земљама које су начелно пристале да обучавају украјинске борце на својим територијама.

Рекао је да је ријеч о врло вриједној помоћи за Украјину, која је погођена „руском агресијом“.

"То је заиста врло вриједна помоћ у овој ситуацији за Украјину јер Украјина треба не само наоружање него и спремност украјинских војника да могу заиста стручно користити ту технику. Зато ћу бити изузетно захвалан Хрватској и свим осталим земљама које помажу у томе јер то је наш заједнички улог у борбу против варвара", рекао је Стефанчук гостујући на ХРТ-у.

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је раније да је одлука о прихвату украјинских војника на обуку у Хрватској донијета, а против такве одлуке је предсједник Зоран Милановић, који је поручио да је то довођење рата у Хрватску.

Одлука о обуци украјинских војника у Хрватској донијета је без знања Милановића, који је врховни командант.

Стефанчук је рекао да је самит изузетно значај догађај за Украјину и оптужују званичну Москву да врши тероризам против украјинског цивилног становништва, јер, како је рекао, не може да добије предност на ратишту.

"Што се тиче руске агресије на Украјину, Стефанчук је рекао да Русија не може добити предност на војном ратишту па почиње да вршити тероризам против украјинског цивилног становништва", казао је предсједник украјинског парламента.

Навео је да је нужно на одговарајуцји начин постићи договор на такву, како је навео, терористичку делатност Руске Федерације, што ће бити једна од тема самита.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана