Кељменди гради док је на потјерници

Агенције
Кељменди гради док је на потјерници

Подгорица - Иако је америчка влада Насера Кељмендија ставила на листу водећих међународних дилера дроге, црногорски тужиоци тврде да нема доказа против њега, а за нелегалну градњу у Улцињу постигао је нагодбу са правосудним органима, наведено је у најновијем извјештају Стејт департмента о трговини дрогом у Црној Гори, преносе агенције.

У том документу се наводи да су Пљевљак Душко Шарић и контроверзни косовски бизнисмен Насер Кељменди међународни нарко-дилери, а полиција процјењује да је 25 црногорских криминалних група умијешано у међународну трговину наркотицима.

- Иако је црногорска полиција учествовала у неколико међународних операција, невладине организације настављају да критикују Владу због неуспјеха да прекине активности главних нарко-дилера - навео је Стејт департмент у редовном годишњем извјештају о трговини дрогом у свијету, у којем се свака земља посебно анализира.

Средином прошле године америчка влада, позивајући се на такозвани Кингпин акт, означила је Кељмендија као вођу једне од најјачих криминалних група у Европи.

Између осталог, овај “контроверзни бизнисмен” има хотел у Улцињу.
Упркос одлуци Владе СAД, црногорско тужилаштво није га процесуирало, већ је због нелегалне градње морао да плати казну од 10.000 евра.

Послије покретања потјернице власти БиХ, Кељменди је у бјекству.

Српско тужилаштво тврди да су Душко Шарић и његов брат Дарко лидери моћне балканске нарко-мреже.

Према извјештају америчког Министарства спољних послова, који је објављен 5. марта у Вашингтону, Црна Гора је транзитна земља за нелегални проток дроге ка централној и западној Европи.

Неколико случајева нелегалне производње дроге пријављено је у 2012. години - оцјењује се у америчком извјештају.

Указано је да иако је црногорска полиција учествовала у неколико међународних операција, невладине организације и даље критикују владу због неуспјеха да прекине активности главних нарко-дилера.

Ресурси

Према најновијем извјештају Стејт департмента, Влада Црне Горе наставља са политиком у којој је приоритет борба против трговине дрогом.

- Међутим, њени напори да сузбије наркотике отежани су због недостатка ресурса и капацитета – наводи се у извјештају.

Црногорски институционални капацитет за спречавање злоупотребе дроге и лијечење болести зависности је ограничен, посебно за жене.

Не постоје статистички подаци о броју наркомана у Црној Гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана