КБЦ Загреб: Пацијент није остављен усред операције

Aгенције
КБЦ Загреб: Пацијент није остављен усред операције

Загреб - Управник Клиничко-болничког центра (КБЦ) Загреб Златко Гиљевић демантовао је данас медијске натписе да је њихов хирург након завршетка смјене оставио пацијента усред операције и нагласио да случај нема никакве везе ни са новим колективним уговором, нити са смјенским радом.

"То је био договор између млађе службе која је започела операцију и старије, искусније службе која ју је наставила", објаснио је Гиљевић.

Према свим информацијама којима располажем, додао је упавник КБЦ-а, пацијент није остављен на столу како то пишу поједини медији, преноси агенција Хина.

С обзиром на натписе да хирурзи због новог колективног уговора остављају на столу пацијенте под анестезијом и одлазе из болнице, јер им је завршено радно вријеме, подсјетио је да сваки љекар мора до краја да пружи помоћ пацијенту и не смије да га напусти.

"То није само етички, него и кривични проблем", подсетио је Гиљевић.

Како је објаснио, радно вријеме у болницама је клизно, сваки останак се евидентира и улази у радне сате који се према новом колективном уговору збрајају, па све што прелази 180 сати у мјесецу обрачунава се као прековремени рад.

"Према нашим анализама сви који пуно раде, поготово трансплантацијски тимови и хирурзи, имаће знатно веће плате него раније. Али приправност, у којој се ништа не ради, биће мање плаћена. Идемо за тим да платимо рад", рекао је Гиљевић.

Предсједница Самосталног синдиката здравства и социјалне заштите Споменка Авбершек у изјави Хини оштро је оповргла изјаве које медијима дају чланови Хрватског љекарског синдиката о наводном неплаћању прековременог рада у здравству.

"Сваком раднику у здравству сваки прековремени сат се евидентира и плаћа", тврди Авбершек, једна од потписница новог колективног уговора који је на снази од почетка децембра, а који није хтио да потпише Љекарски синдикат.

Неименовани хирург из КБЦ-а Загреб испричао је да је пацијента оставио усред операције, јер му се смена завршила, а прековремене сате му, како тврди, не плаћају.

Срећа, па се све добро завршило, пренио је јуче загребачки портал "24сата", уз наводе хирурга да није једини који је пацијента оставио под анестезијом у сали, већ да је било барем неколико таквих случајева у посљедње три седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана