Кажњени психолог, педагог и секретар у “Рибникару”

ГС
Кажњени психолог, педагог и секретар у “Рибникару”

БЕОГРАД - Психолог, педагог и секретар београдске Основне школе “Владислав Рибникар” у којој је почетком маја убијено девет ученика и чувар, санкционисане су двомјесечним умањењем зараде од 20 одсто, сазнаје “Данас”.

Ове санкције епилог су дисциплинског поступка који је крајем маја против три запослене иницирала Просвјетна инспекција, а спровела разријешена директорка школе Снежана Кнежевић.

Према наводима у документу, дисциплински поступак спроведен је према педагогу Јелени Вујичић, психологу Лидији Максић, као и секретару Невени Павловић.

Дисциплински поступак против Вујичићеве покренут је због сумње да је починила тежу повреду радне дисциплине и то неспровођење мјера безбједности дјеце, ученика и запослених, као и неизвршавање или несавјесно, неблаговремено или немарно извршавање послова или налога директора у току рада.

Истовремено, Максићева такође се теретила за тежу повреду дисциплине, али само у члану закона који се односи на неизвршавање или несавјесно извршавање налога директора. Павловићева је дисциплински одговарала због утврђених пропуста у поштовању члана Закона о основама система образовања и васпитања који уређује послове секретара.

Све три запослене санкционисане су на идентичан начин и то двомјесечним умањењем зараде у износу од 20 одсто.

Дисциплински поступци били су предложени након ванредног инспекцијског надзора који је спроведен послије пуцњаве у овој школи. Инспекција је предложила и разрешење директорке школе Снежане Кнежевић. Од почетка јула, за вршитељку дужности директорке именована је Анђела Петровић.

Такође, као посљедица инспекцијског надзора смијењен је школски одбор, а именован привремени орган управљања.

Ученик ОШ “Владислав Рибникар” К.К. (13) је 3. маја убио чувара школе и деветоро ученика, након чега је ухапшен. Имајући у виду да је у тренутку извршења кривичног дјела имао мање од 14 година, како су саопштили званичници, он не може бити кривично гоњен.

Против дјечаковог оца се води истрага због сумње да је починио кривично дјело изазивање опште опасности, док се против мајке води истрага да је починила дјело занемаривање и злостављање дјетета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана