Кажњавање усташких симбола и поклича изазвало буру у хрватском сабору

Срна
Кажњавање усташких симбола и поклича изазвало буру у хрватском сабору

ЗАГРЕБ- Током бурне саборске расправе о прелдогу измена Закона о прекршајима против јавног реда и мира, које, између осталог, предвиђају драстично повећање новчаних казни за истицање усташких симбола до 4.000 евра, узвикивање усташког поклича "за дом спремни" и пласирање лажних вијести, предсједник Гордан Јандроковић је удаљио више посланика са сједнице.

Заступника Моста Мира Буља је удаљио након четврте опомене. Буљ се, наиме, успротивио предложеним изменима, које предвиђају и кажњавање пласирања лажних вијести.

После Буља удаљио је суверенисту Жељка Сачића, а онда и посланика Хрватске сељачке странке Крешу Бељака. Буљ је позвао остале колеге посланике хрватске бранитеље да не подрже предложене измене рекавши да је реч о "вербалном деликту" за који су предвиђене драконске казне.

У Хрватској под чизмом ХДЗ-а ништа ново, поручио је Буљ.

"Ово што раде Гордан Јандроковић и ХДЗ је удар на демократију. Они данас кроз убрзану процедуру желе увести вербални деликт, а видимо да су и у сабор увели вербални деликт и да забрањују неистомишљеницима да говоре, ово је дно дна демократије.

Гордан Јандроковић, Андреј Пленковић и већина, Милорад Пуповац, су увели диктатуру, а данас желе увести вербални деликт кроз убрзану процедуру и ми смо се томе противили. Дно демократије, а Јандроковић је оличје увлакача Андреја Пленковић...", казао је.

Уводе вам, казао је Буљ, вербални деликт, након 46 година мењају Закон, а то значи да ће они рећи шта је лаж, а шта истина у прекршајима. Бељак је казао да се неће моћи ништа, али ће се моћи певати "Што се на Динари сјаји", као што је, како је казао, пјевао митрополит српске православне цркве.

"Е, то се сме, за то се Пуповац, којег иначе ценим, неће сеетити да се казни. Ја сам против усташке симболике, против неофашизма, али нећемо бити лицемери па онда рећи ово не може, а четништво може", рекао је.

Бељак је Јандроковића назвао подлом кукавицом, јадником и искомплексираним "увлакачем" Санадера, Карамарка, Јадранке Косор и Андреја Пленковића.

И Сачић је оштро критиковао Јандроковића и истакао да је то највећи скандал и удар на демократију. Јандроковић је, пак, казао да су понашања одређенх послоланика превршила сваку меру, пренели су хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана