Казна Агрокору смањена са 53 на само један милион евра

Танјуг
Казна Агрокору смањена са 53 на само један милион евра

ЉУБЉАНА - Виши суд у Љубљани смањио је са 53,5 милиона евра на само један милион казну коју је словеначки регулатор за тржишну конкуренцију (АВК) прошле године изрекао хрватској компанији Агрокор, јављају данас словеначки медији.

Тиме је отворена могућност деблокаде заплијењених дионица Агрокора у словеначком тргловинском ланцу Меркатор, чиме се омогућава његов пренос из посрнулог хрватског концерна у нову групу Фортенова, наводи се у образложењу које је пренио љубљански дневни лист "Дневник".

Незваничну информацију листа пренијели су и сви остали важнији словеначки медији.

АВК је крајем прошле године због непријављене куповине мање пунионице Costella, из времена кад је концерн водио Ивица Тодорић, Агрокору изрекао казну од 53,5 милиона евра и за обезбjеђење плаћања казне заплијенио његове дионице у Меркатору.

На одлуку АВК-а о казни од 53,5 милиона евра која је довела до заплијене његових дионица у Меркатору, Агрокор се жалио вишем суду који је ових дана одлучио да је Агрокор дужан да плати "само" милион евра, пише "Дневник" позивајући се на незваничне изворе.

На такво ријешење вишег суда АВК нема право жалбе, преноси Хина.

"Ако Агрокор пристане да плати казну, моћи ће истовремено да располагаже дионицама Меркатора. Тиме би била отклоњена и једна од препрека за пренос власништва Меркаторових дионица с финансијски посрнулог концерна на Фортенову, на коју су с изузетком Меркатора већ пренијете све солвентне фирме Агрокора", пренијела је Словеначка телевизија.

За реализацију тог преноса, како се наводи, потребни су још и допуштење Европске комисије и сагласност свих 56 Меркаторових банака-повјерилаца, од којих је велика већина на то већ пристала.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана