Кавачки клан планирао нападе на судије и тужиоце у Словенији?

Танјуг
Foto: delo.si

Љубљана - На суђењу у Љубљани у предмету "Кавачки клан" прочитана је забиљешка у којој се наводи да је кавачки план планирао нападе на судије и тужиоце у Словенији.

У тој биљешци се наводи да су челници словеначке ћелије црногорског клана у притвору сковали план о застрашивању судија, тужилаца и полиције, као и да су испланирали постављање експлозива на неколилко локација у Љубљани.

Службена забуљешка је прочитана на суђењу прошле седмице, преноси данас портал РТЦГ и наводи да је ријеч о забиљешци из маја 2020. током разговора полиције са Игором Манчићем о активностима овог клана.

Манчић је ликвидиран у јануару ове године, код Љубљане на Вичу. Позивајући се на словеначке медије, портал пише да је Манчић полицији 2020. испричао да су челници ове организације планирали застрашивања и бомбашке нападе, не би ли спријечили даљи обрачун полиције и тужилаштва са члановима кавачког клана.

"Он је полицији детаљно описао и везе и улогу осталих припадника Кавачког клана, као и лични карактер осумњиченог вође Клемена Кадивца, за којег се наводи да је изузетно моћан у недозвољеној трговини дрогом".

Кадивец је, како се наводи, водио рачуна о илегалној трговини дрогом из притвора, а док је био у притвору, сковао је план да заплаши судије, тужиоце и полицију како се не би усудили да осуде њега или друге чланове из Кавачког клана.

"У ту сврху је наводно покушао да дође до експлозива који је требало да буде постављен на разним локацијама у Љубљани", наводи се у документу који је полиција доставила суду.

Манчић је убијен у јануару ове године, а на њега је атентат покушан и 2020. године, када је преживио јер је узвратио хице.

Пред полицијом је оптужио кавчане за тешка дјела.

Између осталог, рекао да је наводно Клемен Кадивец прије три године наручио покушај убиства, а да је овај наводно организовао или наручио и убиство Данијела Божића и покушај убиства Жарка Тешановића у Анкарану 2019.

Они су наводно директно учествовали и у убиству Божића и других чланова клана, међу којима су Клемнов брат Блаж Кадивец, Дрејц Ковач и Марко Скербец из Хрватске.

Суђење словеначкој ћелији каважког клана почело је 24. јануара.

Словеначко тужилаштво подигло је у новембру прошле године оптужницу против 24 припадника тамошње ћелије кавачког клана.

Тужилаштво је оптужницу написало на више од 500 страна.

Истражиoци су још 2019. године ударили на ћелију кавачког клана, оптужујући ту криминалну групу да је кријумчарила око 800 килограма кокаина и прала милионе стечене шверцом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана