Карантин у Словенији смањен на седам дана

Срна
Foto: delo.si

ЉУБЉАНА - Лицима која од данас буду долазила у Словенију биће одређен карантин у трајању од седам умјесто досадашњих 14 дана.


Ова ограничења неће вриједити за прекограничне раднике, превоз терета и за транзитне путнике који ће у истом дану напуштати простор Словеније, објавила је словеначка агенција СТА.

Страним држављанима који при прелазу границе признају да су заражени или да имају изражене симптоме болести неће бити допуштен улаз у Словенију, док ће се словеначки држављани у том случају морати љекару или затражити хитну медицинску помоћ.

Лица која буду у карантину ће на крају боравка, односно седмог дана бити тестирана на вирус корона. Ако је тест негативан, карантин ће бити укинут, а у случају позитивног налаза особа ће бити збринута у складу са смјерницама за обраду заражених.

Особе које одбију тестирање или им неће бити могуће узети брис, карантин ће аутоматски бити продужен за још седам дана.

Странци који су запослени у Словенији у карантину ће бити на адреси која је наведена у потврди послодавца, коју ће морати показати на граници.

Мјере карантена не односе се на дневне мигранте и седмичне мигранте на граници с Аустријом, а изузети су и држављани Словеније, Аустрије, Мађарске и Италије који су власници или имају у закупу земљишта с обје стране границе на којима обављају пољопривредне радове.

Карантин неће важити ни за оне који обављају неопходне послове, припаднике служби заштите и спашавања, полицајце, ватрогасце, медицинско особље и хуманитарне раднике који ће морати прећи границу ради обављања својих дужности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана