Карамарко: То са Шешељем је пресмијешно

Агенције
Карамарко: То са Шешељем је пресмијешно

Загреб - Потпредседник хрватске владе Томислав Карамарко изјавио је да ће Хрватска реаговати ако Шешељу буде омогућено да одлучи хоће ли доћи на изрицање пресуде.

"То са Шешељем је пресмијешно, ради се о злочинцу, ово су сада већ некакве перверзне варијанте и могућности," рекао је Карамарко у Шибенику, пренијела је Хина.

"Очигледно се ради о злочинцу који се смије свима нама у лице, као и цјелом свијету и Хашком суду," додао је Карамарко, наводи Хина.

На питање новинара да ли ће Хрватска реаговати у вези са могућношћу да Шешељ одлучује о доласку на изрицање пресуде у Хаг, Карамарко је одговорио: "Па, наравно да треба реаговати ако буде тако".

Потпредсједник хрватске владе и лидер Моста Божо Петров критиковао је раније данас власти у Србији, јер, како је навео на свом Фејсбук профилу, није изручила Војислава Шешеља, кога Петров назива ратним злочинцем, у Хаг како би му пресуда 31. маја била изречена у његовом присуству.

Петров сматра да су многи у Србији заборавили на неке догађаје.

"Тако се Војиславу Шешељу, оптуженом за тешке злочине, који данас са још већом жестином понавља тезе и поступке који су довели до страховитих страдања и разарања, такво понашање толерише, па и одобрава", навео је Петров.

Хашки трибунал саопштио је у срухеду да ће пресуда Војиславу Шешељу бити изречена 31. марта у 10 сати, без присуства оптуженог.

Такође, Трибунал је позвао Шешеља да до 22. марта писаним путем обавијести суд да ли жели да прати изрицање пресуде путем видеолинка из Београда.

У образложењу одлуке, које је потписао судија Мандиаје Нијанг, наводи се да ће пресуда бити изречена 31. марта упркос одсуству оптуженог, не зато што се његово присуство не захтијева, већ зато што он одбија да буде присутан и што српске власти не примјењују адекватна средства да га на то приморају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана