Карамарко руским новцем финансирао ХДЗ

Агенције
Карамарко руским новцем финансирао ХДЗ

Загреб - Хрватски медији открили су још једну аферу повезану са именом бившег шефа ХДЗ-а Томислава Карамарка, који је, из непознатих разлога, дозволио да та странка прими милионске донације руског капитала за сада нејасног поријекла.

При том се, према писању медија, водило рачуна да се поријекло тог капитала маскира путем више задужбина, а потом је тако донираних, нешто мање од 350.000 евра, искоришћено за плаћање њемачког Ифо института.

ХДЗ је трошкове израде економског програма, који је за њих радио њемачки Ифо институт, платио преко своје Задужбине хрватског државног завјета.

Новац за плаћање Ифо института на рачун Задужбине хрватског државног завјета дошао је од донације коју јој је уплатила Задужбина "Нова покољења", повезана с фирмама "Мигрит енергија", "Мигрит соларна енергија", "Титан грађење" и "Титан некретнине", иза којих, како се сумња, стоји руски капитал, односно предузетник Оксана Двинскик, блиска пријатељица брачног пара Карамарко.

Карамарко је са позиције шефа ХДЗ-а отишао због афере у којој се нашао у сукобу интереса када су објављени подаци о пословном односу између Карамаркове супруге и његовог пријатеља Јосипа Петровића, иначе савјетника мађарске нафтне компаније МОЛ.

Уочи доласка ХДЗ-а и Карамарка на власт, Петровићево предузеће је Карамарковој супрузи Ани Шарић-Карамарко за услуге савјетовања платило најмање 60.000 евра.

Петровић, лобиста мађарског МОЛ-а, преко свог предузећа "Перитус савјетовање" је скоро пуне двије године плаћао услуге предузећу "Дримија", у власништву Карамаркове супруге.

Због политичке кризе која је услиједила послије тога, Карамарко је остао и без мјеста потпредсједника Владе, која је и пала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана