Карамарко пондио оставку на мјесто шефа ХДЗ-а

index.hr
Карамарко пондио оставку на мјесто шефа ХДЗ-а

Загреб - Томислав Карамарко, како је било најављивано, поднио је данас оставку на функцију предсједника ХДЗ-а.

"Мислим да је моја дужност да вас обавијестим оно што два три дана у ваздуху виси. Подносим оставку на мјесто шефа ХДЗ-а. Сматрам се одговорном особом, сматрам да отварам простор за нови импулс овим чином. Оно што сам направио у 4 године за ХДЗ и РХ мислим да је добро, и на то сам поносан. Све што радим, радим за домовину Хрватску. Након оставке, вјерујем да ће брзо доћи до нових рјешења", рекао је.

"Политика је прљав посао - многима ће бити драго, а многима и криво. Захваљујем се свима у ХДЗ-у, посебно онима који од ове странке никада нису имали особне користи", казао је Карамарко.

Одлука о оставци долази након што је јучее чак два пут одгођена сједница Предсједништва ХДЗ-а, које је требало расправљати о смјени Карамарка. Подсјетимо, Индеџу су још јуче два извора из ХДЗ-а потврдила да ће шеф странке поднијети оставку, што се данас и догодило.

Након преса биће одржана сједница Пресједништва ХДЗ-а.

Карамарко остао потпуно сам

У врху странке Карамарку су сви окренули леђа, а неки су већ и јавно истакнули жељу да заузму његово мјесто. Али, за то у ХДЗ-у (ипак) требају нови избори. Двије су комбинације - или Општи Сабор с делегатима који су прије три седмице бирали највиша страначка тијела или ванредни избори по моделу један члан један глас, како је прије два мјесеца као једини кандидат изабран Карамарко.

Кандидати би према важећим одредбама требали прикупити пет хиљада потписа, но неки сматрају да би се због кратког временског рока Сабор требао расписати у року од 30 дана, а цензус спустити на хиљаду потписа како би се олакшао процес кандидатуре за Карамарковог насљедника.

Након Карамаркове оставке, странку би требао преузети замјеник Милијан Бркић. Обезглављени ХДЗ тако се нашао у поприличној временској стисци. Три мјесеца прије нових парламентарних избора остају без предсједника и морају на изборе прије избора.

Пленковић преузима странку?

Да је спреман преузети странку након оставке Карамарка већ је најавио ХДЗ-ов европарламентарац Андреј Пленковић, чију кандидатуру, чини се, већина ХДЗ-оваца обијеручке подржава. У Пленковићу виде противника који на сљедећим изборима може бити равноправан шефу СДП-а Зорану Милановићу.

"У новим околностима, када је распуштен Сабор и није успјело преслагивање, сматрам да требамо ићи у нове изборе и ја сам спреман преузети одговорност. Спреман сам кандидовати се за предсједника странке", најавио је јуче Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана