Карамарко подржао ћирилицу прије три године

Aгенције
Карамарко подржао ћирилицу прије три године

Загреб - Предсједник најјаче опозиционе странке ХДЗ-а Томислав Карамарко подржао је 2010. године увођење двојезичности у Вуковару, о чему свједоче документа владе Јадранке Косор, која су данас објавили хрватски медији.

Карамарко, који је прошле седмице најавио да ће ХДЗ кренути у процес промјене градског статута, да би се онемогућило увођење двојезичности у Вуковар, 2009. године је подржао тај исти статут, који у члану 51. предвиђа слободну употребу српског језика и ћириличног писма и у службеној комуникацији у јавним пословима из самоуправног подручја дјеловања града Вуковара.

На раније прозивке да је ХДЗ подржао увођење ћирилице у Вуковар, Карамарко је прошле седмице изјавио да је то био ХДЗ прије његовог доласка.

- Овај ХДЗ се с тим не слаже. Ово није други ХДЗ, али је другачији. Не могу ја улазити у то што је мојим претходницима било у глави - казао је прије који дан предсједник ХДЗ-а.

Међутим, документа владе Јадранке Косор показују другачије. Наиме, Карамарко је у јулу 2010. године, као министар унутрашњих послова, присуствовао сједници ужег кабинета владе. Управо је изабран у групу министара који у Сабору треба да бране извјештај о спровођењу Уставног закона о националним мањинама за 2009. годину.

Његово име се нашло на документу који је тадашњи премијер упутио у Сабор, а у којем се влада хвали напретком у својој политици према мањинама. На једном истакнутом мјесту, на почетку извјештаја од неких стотињак страница, у којем влада таксативно наводи у којим је све подручјима направљен искорак, спомиње се и вуковарски примјер.

Три године касније, Карамарко мијења причу и говори да је хрватска влада постојећи Уставни закон о мањинама имплементирала на незаконит начин.

- Овај ХДЗ се не слаже с постављањем ћирилице. Тражимо да Вуковар буде град посебног пијетета, тражимо од Владе да има сензибилитет и емоцију за оно што се догађа у Вуковару - рекао је недавно Карамарко.

Због увођења двојезичности, данима се протестовало у Вуковару, а представници локалне власти су оптужили ХДЗ да стоји иза подизања тензија.

Михајловић

Хрватски медији данас су се обрушили на Синишу Михајловића, селектора Србије, који је у Велсу добио на поклон мајицу с натписом Вуковар исписаним ћириличним писмом. Наиме, Србија је у уторак у Кардифу играла против Велса, а Михајловић се дружио и са навијачима, те се у једном тренутку фотографисао са мајицом на којој је Вуковар исписан ћирилицом. Мајицу је Михајловићу поклонио Александар Рогић, координатор српског фудбалског клуба Споји из аустријског Инзбрука. Вуковар је родни град Синише Михајловића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана