Карамарко одступио, Петров условљава, Орешковић позива на разум

Танјуг
Карамарко одступио, Петров условљава, Орешковић позива на разум

Загреб - У најдраматичнијем дану за хрватску политичку сцену на три одвојене конференције за новинаре, актери највеће политичке кризе у новијој историји Хрватске, премијер Тихомир Орешковић и потпредсједници Томислав Карамарко, који је одступио из владе, и Божо Петров остали су на својим позицијама, а једино извесно је да ће Сабор сутра одлучивати о повјерењу првом човеку извршне власти.

Све је изгледније да ће Орешковић, односно хрватска влада сутра и дефинитивно пасти, а Карамарко је најавио да након тога најавио да ХДЗ креће у реконструкцију владе.

Хрватској, дакле, слиједи или реконструкција владе или нови избори и то у периоду од мање од пола године.

"Поднио сам оставку и о томе обавијештавам јавност. Одлазим из владе и очекујем да ће то направити и сви ови други јер сматрам да би добио био увиђаван чин", рекао је Карамарко.

Он је рекао да мисли да је његов потез подношења оставке добар и да влади треба дати свјежину другим особама које су растерећени личним односима.

Карамарко вјерује да ће Хрватска, како је рекао, коначно добити власт која ће бити свијесна тешке ситуације у којој се држава налази.

Шеф Моста, мање чланице владајуће коалиције, Петров изјавио је да остаје при ставу да ће поднијети оставку на позицији потпредсједника владе, ако то од њега тражи ХДЗ, али само под условом да на челној позицији остане премијер Орешковић.

У противном поручио је - слиједе избори.

"Спремам сам поднијети оставку иако не мислим да сам за било шта крив и одговоран", рекао је Петров истакавши да ће то учинити само у случају ако ХДЗ опозове захтјев за опозив премијера Орешковића.

Петров је најавио да ће та транка у наредних 24 сата одлучити да ли ће њени заступници потписати потписати захтјев за распуштање парламента.

О томе ће, казао је, одлучити Национално вијеће Моста.

Петров је у више наврата позвао све чланове Председништва ХДЗ-а да у овим тренуцима, како је рекао, покажу одговорност и опозову захтјев за опозив актуелног премијера.

У најкраћем обраћању јавности једног премијера, Тихомир Орешковић је кратко позвао све учеснике у хрватској политичкој кризи на стрпљење и поручио да вјерује да ће Домољубна коалиција, окупљена око најутицајније владајуће ХДЗ, и Мост учинити додатни напор у спуштању тензија.

"Хрватска више нема времена", рекао је Орешковић и додао да "ова влада" има пуно тога да уради за добро грађана, те позвао учеснике у политичкој кризи на превладавање разлика и спуштање тензија.

Упркос очекивањима новинара, Орешковић није дозволио питања, рекавши да ће на њих одговарати сутра у Хрватском сабору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана