Карамарко: Државни врх није добродошао у Вуковар

Агенције
Карамарко: Државни врх није добродошао у Вуковар

Загреб - Предсједник опозиционе, десне, Хрватске демократске заједнице Томислав Карамарко изјавио је данас да одобрава поруку Штаба за одбрану хрватског Вуковара државном врху да неће бити добродошао у Колони сјећања на Дан пада Вуковара.

"То је реакција повријеђених људи. Ми не живимо у Вуковару, али морамо да имамо сензибилитет за оно што ти људи осјећају. Мене више ништа не чуди, ја им то напросто одобравам. Нек' се не љуте ни предсједници, ни ови ни они. Они су први почели цијелу ту гужву", рекао је Карамарко новинарима у Сабору.

Поново је оптужио Владу да није испоштовала члан Уставног

закона о правима националних мањина, који, како тумачи Карамарко, "каже да увођење ћирилице мора бити прихватљиво за све, да не смије да вријеђа ни Хрвате ни иког другог".

На питање да ли му је прихватљиво да се легално изабраним представницима власти онемогући учешће у Колони сјећања, Карамарко је одговорио да се "очигледно ради о реакцији", преноси Хина.

"Није ми то прихватљиво, желим да сви људи нормално ходају по овој земљи, али није прихватљиво да се осјећања Вуковараца упорно вријеђају непоштовањем закона", рекао је он, прозвавши посебно предсједника Хрватске Иву Јосиповића који не говори ништа поводом поменутог члана Закона о правима националних мањина.

Иначе, у Вуковару су јуче поново скинуте све двојезичне табле са зграда државних институција, док је она на згради полиције оштећена.

Плоче су скинуте након полагања вијенаца и паљења свијећа на Меморијалном гробљу жртава Домовинског рата, поводом обиљежавања 23. годишњице оснивања 204. вуковарске бригаде, а вуковарски штаб се оградио од тог инцидента.

Особе које су скинуле табле предале су их у Градску упаву, а оштећена табла на згради полиције убрзо је замијењена новом која је, међутим, увече поново поломљена.

Полиција је током јучерашњег дана обавила разговоре с укупно 7 особа, које су затим пуштене. Како је данас саопштено, таблу на згради полиције синоћ је, по други пут, оштетила особа с подручја Загреба, која је такође била пуштена након обављеног информативног разговора.

Од прошле јесени до сада у Вуковару су двојезичне табле у више наврата присилно скидане и уништаване, да би их власт изнова враћала на законом предвиђена мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана