Kапетан Драган изолован у сплитском затвору

Танјуг
Kапетан Драган изолован у сплитском затвору

Сплит - Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, изручен је Хрватској након 10 година судског поступка. Са загребачког аеродрома пребачен је у затвор у Сплиту.

Васиљковић је у штићеној колони возила пребачен у Сплит будући да сплитско тужилаштво против њега води истрагу због ратног злочина против ратних заробљеника и цивила у Книну 1991. и 1992, као и за учешће у нападу и разарању неколико села на Банији 1993.

Због осјетљивости случаја, Васиљковић ће, како је навела агенција Хина, у сплитском затвору бити смјештен у посебно затворско одјељење и биће далеко од осталих затвореника које неће сусретати.

Васиљковић је у сриједу ујутро у Сиднеју у Аустралији предат хрватској полицији под чијом је пратњом авионом пребачен у Хрватску.

Сплитски адвокат Дарко Станић, који је додијељен Васиљковићу као бранилац по службеној дужности, изјавио је раније данас новинарима да очекује да би сутра требало да се сретне с Васиљковићем. Према његовим ријечима, у року од 16 часова треба да буде осигурано његово прво испитивање. Тек послије тога, објаснио је адвокат, слиједи евентуални предлог за одређивање истражног затвора.

Станић је рекао да очекује да ће оптужница против Васиљковића бити подигута одмах пошто га испитају тужитељи будући да је било довољно времена да се прикупи сав доказни материјал.

Локални медији наводе да ће Васиљковић највјероватније имати свог изабраног адвоката, али се још не зна ко би то могао да буде.

Подсјетимо, прије три недјеље аустралијски Савезни суд одбацио је посљедњу у низу жалби на изручење коју је поднио један од вођа српских паравојних снага у Хрватској.

Васиљковић је ухапшен у Перту 2006, а на слободи је био само крајем 2009. и почетком 2010. године, након чега је поново ухапшен.

Аустралијска влада је тек крајем 2012. донијела одлуку да ће Васиљковића (у Аустралији живи као Данијел Снеден) изручити Хрватској, након вишегодишњег правног натезања и Васиљковићевих покушаја да оспори хрватски захтјев за изручење, поднијет 2005.

Према оптужници коју је објавило тужилаштво Шибенско-книнске жупаније, Васиљковић је мучио ратне заробљенике, наредио да буду убијени и командовао нападом на Глину у којем је било цивилних жртава.

Васиљковић, који је рођен у Београду и има аустралијско држављанство, негира све оптужбе.

"Суђење Васиљковићу биће поштено и правично"

Министар правде Хрватске Орсат Миљенић је рекао новинарима да је Васиљковић изручен Хрватској након девет дугих година "тешке правне борбе", те да ће он даље бити процесуиран као сваки други окривљени.

Упитан да коментарише изјаву предсједника Веритаса Саве Штрбца да не вјерује да ће капетан Драган у Хрватској имати фер и поштено суђење, Миљенић је рекао да не жели да коментарише изјаве које долазе из државе која, како је рекао, није испунила ни минимум критеријума за отварање поглавља о правосуђу.

"Имаћу прилике да када колеге испуне минималне услове да коментаришим то да ли је хрватско правосуђе зависно или независно. На такве изјаве се не треба освртати, али ни давати било какве коментаре", рекао је Миљенић напоменувши да је Хрватска, као чланица ЕУ, прошла захтјеван пут и прилагодила своје правосуђе највишим европским стандардима.

Истакао је да је хрватско правосуђе независно и може да ради сваки компликовани предмет, ко год да је окривљен и ко год да је жртва.

"Суђење Васиљковићу биће поштено и правично, као што су уосталом суђења у Хрватској, а колеге у Србији нека се баве својом земљом, нека размишљају о свом правосуђу и раде посао какко треба. Ја ћу бити у прилици оцјењивати њих а не они мене", рекао је Миљенић.

Он је рекао да ово није ни прво ни посљедње изручење, али је важно по томе што је ријеч о првом случају да је Аустралија изручила свог држављанина.

"Ми смо аустралијском правосуђу захвални на сарадњи. А овај поступак ће ићи својим током. То је судски поступак и све је у рукама суда", рекао је.

Иначе, Васиљковић је у Хрватској добио адвоката по службеној дужности. Капетан Драган је у екстрадиционом притвору у Сиднеју провео више од девет година, што не значи да је крив за дјела ратног злочина која му се стављају на терет, а уколико буде осуђен, вријеме проведено у притвору биће му урачунато у казну.

Штрбац је рекао да вјерује ће власти Србије највјероватније финансијски помоћи одбрану Васиљковићу.

Вулин: "Праведно би било да Васиљковић буде изручен Србији"

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин сматра да би било праведно да Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, буде изручен Србији, јер сумња да ће он у Хрватској имати фер и поштено суђење.

Вулин је у изјави новинарима подвукао да је то његово лично мишљење, а не став Владе Србије, која о томе није разговарала.

"Да ли ћемо тражити или не (изручење) је питање на које не могу да одговорим, али о томе ћемо свакако разговарати. Министар правде Никола Селаковић је тај који је надлежан. Ја мислим да би то било праведно и да би му суђење било праведније", рекао је Вулин.

Министар Вулин сумња да ће Васиљковић имати фер и непристрасно суђење у Хрватској, јер "медијска кампања која је вођена свих ових година, када је у питању Васиљковић, оставља врло мало простора за непристрасно суђење и да правосудни органи у Хрватској суде само по својој савести, односно само по закону".

У то га, додао је он, посебно увјерава то што адвокати одбијају да бране Васиљковића, а што је посљедица претњи и "што је јавност генерално непријатељски расположена према том брањењу".

"Извините то не може и не сме да се деси и није могуће да адвокат не може да заступа свог клијента зато што јавно мњење сматра да је клијент злочинац. Ако то јавно мњење сматра, онда се поставља питање како ће судити", навео је Вулин.

Он је још једном подвукао да лично сматра да је "врло тешко да ће Васиљковић имати фер суђење" у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана