Капетан Драган биће изручен Хрватској

Агенције
Капетан Драган биће изручен Хрватској

Загреб/Канбера - Драгана Васиљкових, познатији као капетан Драган, биће изручен Хрватској која га терети за ратне злочине, одлучио је министар унутршсњих послова Аустралије Џејсон Клер, а хрватско министарство правде потврдило је да су о томе службено обавијештени у четвртак, преносе агенције.

Одлука министра Клера да да “зелено свјетло” за изручење Васиљковића Хрватској донијета је двије године након што је Високи суд “отворио пут ка процесу изручењу”.

Изручење капетана Драгана, бившег команданта српских добровољачких снага у Крајини, одобрено је пошто није успио да увјери Владу да му дозволи останак у Аустралији, односно након што је Клер проучио Закон о екстрадицији узевши у обзир све Васиљковићеве аргументе.

Из хрватског министарства правде огласили су се потврдом да су службено обавијештени о одлуци званичника Аустралије.

Капетан Драган има право да затражи ревизију ове одлуке, као и право на жалбу коју може поднијети федералним и високим судским инстанцама.

Према сазнањима “Аустралијена”, Васиљковић то и намјерава да учини и жалбу му, наводно, припрема адвокат Дан Мори.

Васиљковић је као командант српских добровољачких јединица у Хрватској осумњичен за ратне злочине над цивилима, а од 2006. покушава правним средствима спријечити своје изручење.

Капетан Драган је држављанин Аустралије.

Ухапшен је у јануару 2006. на темељу захтјева за изручење који је поднијела Хрватска.

У то је вријеме живио у Аустралији под именом Даниел Снеден.

Васиљковић је оптужен у Хрватској за ратне злочине почињене над заробљеним припадницима Хрватске војске и Хрватске полиције у Книну и селу Брусска код Бенковца у фебруару 1993. године. 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана