Канцеларија предсједника Хрватске: Кривца за пад летјелице тражити и у државама чланицама, не само у НАТО-у

Срна
Канцеларија предсједника Хрватске: Кривца за пад летјелице тражити и у државама чланицама, не само у НАТО-у

ЗАГРЕБ - Канцеларија предсједника Хрватске поручила је да се кривац за пад беспилотне војне летјелице у Загреб не може тражити само у НАТО-у већ и у државама чланицама, али да није вријеме да се упире прстом у било кога.

-Не може се кривац тражити само у НАТО-у, одговорност је и на државама чланицама изнад којих је летјелица прошла без њихове реакције. Али, није вријеме за упирање прстом у било кога. Важније је да из овог догађаја извучемо поуку и да се то више не понови - саопштила је Канцеларија хрватског предсједника.

У четвртак увече у главни хрватски град, поред Студентског дома Стјепан Радић у којем је смјештено 4,5 хиљада студената пала је беспилотна летјелица, а према тврдњава војних стручњака ријеч је у  “Тупољеву Ту-141 Стриж”, произведеном у вријеме СССР-а и тешком неколико тона.

Хрватски предсједник Зоран  Милановић се јуче Упитао како је могуће да једна несофистицирана летјелица проведе скоро сат времена на територији чланице НАТО-а, а да то нико не види.

Он је истакао како је тај догађај ствар заједничке команде НАТО-а у Шпанији, која би све податке требало да има у најкраћем могућем времену и да реагује.

На мјесту пада трају ископавања летјелице којем присуствују представници Државног тужилаштва Хрватске, војске и полиције, преносе хрватски медији.

“Јутарњи лист” тврди да је прије неколико дана исти дрон Тупољев Ту-141, пао и у Украјини.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана