Канадери гасе пожар у околини Сплита

Срна
Канадери гасе пожар у околини Сплита

Сплит - Више од 4.500 хектара опустошено је у великом пожару у околини Сплита, који од јутрос поново гасе канадери. Цијелу ноћ ватрогасци и мјештани борили су се са ватреном стихијом у мјестима Строжанац и Подстрана, гдје су изгорјеле бројне куће, привредни објекти и аутомобили, а дио становништва је самовољно напустио домове, јавља портал "Индекс".

Вјетар од јутрос дува смањеним интензитетом, али је у Подстрани и даље видљив отворени пламен, само стотињак метара од кућа.


Канадери ће током јутра бранити линију и куће на овом подручју, док ће пожаришта на предјелу од Жрновнице до Тугара обезбјеђивати ватрогасци, којима након више од 27 сати борбе са пожаром вјетар олакшава посао и ватру носи према брду.

Командант Јавне ватрогасне јединице Сплит Иван Ковачевић каже да пожар у Строжанцу више не пријети кућама, али да се и даље шири брдом Перун.

"Не може се све санирати, али није ништа алармантно. У Тугарима и даље гори, али нису угрожени објекти и људи. Тренутно је најкритичнија јужна страна брда Перун и у Строжанцу", рекао је Ковачевић.

На пожариштима у Срињинама, Жрновници, Подстрани, Строжанцу и Сплиту од јутрос се налазе 384 ватрогасца и 102 возила, кажу у Жупанијском ватрогасно-оперативном центру Сплит.

У Строжанац су стигла и четири камиона са војницима који ће помагати ватрогасцима у гашењу мањих пожаришта.

Осим бројних ватрогасаца, сезонаца, војника и грађана помахниталу ватру у Сплиту и околини од синоћ гасе и припадници навијачке групе "Торцида", којима би данас требало да се придруже навијачи из Загреба, Ријеке и Осијека.

Ауто-пут Загреб-Сплит-Плоче у потпуности је отворен за сва возила, а брза цеста Солин-Клис због пожара је отворена само у смјеру од Дугопоља према Сплиту, саопштено је из Хрватског аутоклуба.

На Јадранској магистрали између Ловринца и Строжанца вози се једним траком, наизмјенично, због пожара.

Небо над Сплитом и даље је сиво, а у ваздуху лети пепео и људи тешко дишу.

У Сплит би пријеподне требало да стигне хрватски премијер Андреј Пленковић, који ће са министром одбране Дамиром Крстичевићем и министром унутрашњих послова Давором Божиновићем одржати радни састанак.

Свој долазак у Сплит најавила је и предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић, која је рекла да ће скратити посјету Салзбургу због пожара који харају Далмацијом.

Ватра је синоћ ушла у Сплит и запријетила насељима Кила и Мејаши, али је стављена под контролу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана