Камионџије у хрватском Сабору

Срна
Камионџије у хрватском Сабору

Загреб - Посланик ХДЗ-а у Хрватском сабору Бранко Бачић рекао је данас, поводом афере "Дневнице", да су савјетници бившег премијера Зорана Милановића сакупили више путних налога него Паја и Јаре у серији "Камионџије".

Током расправе у Хрватском сабору, Бачић је рекао да опозициони СДП не треба да спомиње савјетнике у Влади у вријеме док траје афера "Дневнице".


На критике посланика СДП-а Пеђе Грбина да поједини министри не именују савјетнике из редова државних службеника, Бачић је рекао да посебни савјетници у Влади постоје још од 2003. године.

"Бивши премијер Милановић имао их је четири, док актуелни предсједник Владе Андреј Пленковић има једног. Савјетници Милановића сакупили су више путних налога него Паја и Јаре у жКамионџијамаж", рекао је Бачић.

Он је навео да се на мјесто посебног савјетника може именовати и особа која није у државној служби, преносе хрватски медији.

Грбин је критиковао министра иностраних послова Хрватске Давора Иву Штира који је за савјетника именовао Ладислава Илчића, који ће, осим редовне плате, примати и накнаду за савјетника и имаће примања у рангу потпредсједника Владе.

Осим тога, каже Грбин, Илчић сматра да муслимани немају исте радне навике као и хришћани и говори да Хрватску треба оградити бодљикавом жицом и да мушкарац након посла мора читати новине, док га жена опслужује.

"Не можемо утицати на то кога бирају за савјетнике, али на то морамо упозорити", рекао је Грбин.

У афери "Дневнице", Томислав Саух, шеф кабинета некадашњег хрватског премијера Зорана Милановића, осумњичен је да је налагао исплате лажних иностраних дневница савјетницима тадашњег премијера, чиме је оштетио буџет за око 67.000 евра.

Према налазу Државне ревизије за 2015. годину, тројици специјалних савјетника некадашњег хрватског премијера - Невену Будаку, Синиши Петровићу и Славку Голдштајну исплаћено је око 41.400 евра за иностране дневнице.

Ријеч је о више од 500 дневница, а уз путне налоге није приложен извјештај са пута нити друга вјеродостојна документација која би потврдила да је путовање обављено.

Двојици савјетника исплаћено је по 186 дневница, а трећем 160. Из тога произилази да је сваки од њих на службеном путу боравио скоро пола године, а сва путовања су, међутим, трајала између девет и 12 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана