Камионџије из БиХ кријумчарили кинеске и турске мигранте

Срна
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Полиција у Хрватској спријечила је три покушаја кријумчарења миграната на граничним прелазима Свилај и Славонски Шамац са БиХ.

Министарство унутрашњих послова Хрватске саопштило је да је ријеч о возачима из БиХ који су у својим теретним возилима превозили и прикрили више држављана Турске и Кине.

Полиција је у четвртак, 2. марта, увече на граничном прелазу Свилај контролисала теретно возило и приколицу регистрација БиХ, којима је управљао 33-годишњи држављанин БиХ, а сувозач је био 27-годишњи држављанин БиХ, такође возач камиона.

У сарадњи са цариницима полицајци су прегледали приколицу и између постављеног терета уочили 10 особа - три жене и седам мушкараца.

Утврђено је да је ријеч о држављанима Кине доби од 22 до 55 година, код којих су пронађене путне исправе.

На основу Закона о странцима одбијен им је улазак у Хрватску и враћени су у БиХ, а два мушкарца од 39 и 35 година задржани су због даљег криминалистичког истраживања, навела је полиција.

Утврђено је да су возачи камиона за неколико хиљада евра мигранте требали да превезу у Италију, па је полиција поднијела кривичну пријаву за кривично ђело противзаконито улажење, кретање и боравак у Хрватској, другој држави чланици ЕУ или потписници Шенгенског простора.

Возачима је јуче одређен истражни затвор у трајању од мјесец дана, те су предати у затвор у Пожегу.

На граничном прелазу Свилај синоћ послије 20.00 часова преконтролисано је теретно возило 34-годишњег возача из БиХ, а између постављеног терета уочено је 15 држављана Турске код којих су пронађене путне исправе.

С обзиром на то да су затечени у покушају избјегавања граничне контроле, а не испуњавају услове уласка, на основу Закона о странцима одбијен им је улазак у Хрватску и издата рјешења о одбијању уласка, истакли су из полиције.

Истрагом је утврђено да их је возач за раније договорени новчани износ требао превести до Хрватске.

На граничном пријелазу Славонски Шамац јуче око 2.00 часа хрватска полиција је прегледом приколице теретног возила којим је управљао 32-годишњи држављанин БиХ уочила 12 особа - три жене и девет мушкараца, држављане Турске, код којих су пронађене путне исправе.

И њима је одбијен улазак у Хрватску, а за једног 48-годишњака је утврђено и да има забрану уласка и боравка на шенгенском простору.

Над возачем слиједи криминалистичко истраживање, навели су из полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана