Камере снимиле пад метеора код Ријеке

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ- Хрватски астрономски савез објавио је да се у ноћи између 13.и 14. августа на небу изнад Ријеке појавила ватрена кугла, која се могла видјети чак са даљине од преко 500 километара.

Било је то, кажу, у ноћи након максимума Перзеида, који свој врхунац редовно досеже 12. али се не ради о том метеорском роју, већ спорадичном метеору.

"Гледано из најзападнијих крајева Хрватске краљ ноћи 13-14. августа није био Перзеид - већ спорадични метеор, тачније ватрена кугла која је према прорачуну Хрватске метеорске мреже завршила барем једним метеоритом масе од око 150 грама", објавио је Хрватски астрономски савез.

Осим Хрватске метеорске мреже, наводи се, ватрену куглу су снимиле и друге из Италије и Словеније, па чак и из Прага, са удаљености од 530 километара.

"У тренутку највећег сјаја ватрена кугла налазила се изнад Ријеке и била је сјајна попут пуног Мјесеца. Свој свјетли лет ватрена је кугла започела у 04:05:18 по средњеевропском указном мјерењу времена на висини од 92,7 километра уз улазну брзину од 13 километара у секунди да би након више од осам секунди завршила на висини од 23,2 километра", наведено је у саопштењу.

Прорачун динамике у посљедњој тачки свјетлог лета процјењује се да је преостало око 150 грама метеорита који је пао негдје у горју југоисточно од Ријеке на непроходном и опасном терену, па потрага за метеоритом неће бити организована.

Координатор метеорске мреже Дамир Шегон је за ријечки Нови лист изјавио да је ово други сучај пада метеорита који је забиљежила Хрватска метеорска мрежа ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана