Како се Меглеу исплати радити у Србији, а из Хрватске одлази

Танјуг
Како се Меглеу исплати радити у Србији, а из Хрватске одлази

ЗАГРЕБ - Вијест да њемачки мљекарски див Мегле до краја године гаси производњу у Хрватској узнемирила је пословну заједницу у тој земљи, те отворила питање како се тој компанији исплати да ради у Србији, а у Хрватској не.

Портал Index позабавио се тим питањем, те у недавној анализи наводи да у тој компанији наводе да су међу разлозима због којих се Мегле одлучио на тако драстичан потез - лоши услови пословања у Хрватској.

"Одлука о гашењу производње одгађана је више пута задњих неколико година с надом да ће се увјети пословања побољшати те је коначно донесена тек када су дефинитивно истражене све друге опције", поручили су у Меглеу.

Index наводи да, међутим, за разлику од Хрватске, у Меглеу нису најавили гашење производње у другим околним земљама у којима послују, у Србији, односно у Крагујевцу, на примјер.

Једна од главних замјерки страних улагача је, пише портал, да је радна снага у Хрватској, у поређењу с околним земљама, прескупа.

Други разлог због којег се страни улагачи радије одлучују на улагање у Србију него у Хрватску су бројне олакшице државе за улагаче, од субвенционисања радних мјеста, до пореских олакшица.

Трећи разлог због којег се страни улагачи радије одлучују на инвестирање у Србију него у Хрватску је величина тржишта.

Српско је тржиште веће од хрватскога, а преко споразума о слободној трговини с ЕУ и чланицама ЦЕФТА-е, као и с Турском и с Еуроазијском економском унијом, у којој је водећа чланица Русија, тврткама регистриранима у Србији отвара се веће тржиште од онога које се отвара тврткама регистриранима у Хрватској, закључује Index.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана