Како је Реџеп Мемиши постао лидер џихадиста у Македонији

Танјуг
Како је Реџеп Мемиши постао лидер џихадиста у Македонији

Ухапшени имам Тутунсуз џамије у Скопљу Реџеп Мемиши са сарадницима је ширио "истински ислам" и није признавао Исламску вјерску заједницу.

Због идеје да уништи саудијску краљевску династију Мемиши је протјеран из Саудијске Арабије, гдје је студирао исламске студије, које није завршио.

Текфир групу је почео да формира непосредно уочи и током 2001. Исте карактеристике прате и његовог колегу, имама из Гази Бабе, кога је привела полиција у акцији "Ћелија".

Позивајући се на своје изворе, скопски "Дневник" пише да је Мемиши постао лидер ове групације откако је у њој дошло до унутрашњих промјена.

Према сазнањима листа, она се сада проширила на више дијелова града и са више теолога који су, како се наводи, очигледно утицали на слање младих џихадиста у редове терористичке Исламске државе Сирије и Ирака.

"Коријен ове групе датира из 2001. када је била повезана са теологом Бећиром Хаљимијем. Али послије оружаног сукоба 2001. године, а посебно послије битке код Арачинова у којој су учествовали и муџахедини започиње њено дијељење. Вођа друге групације је постао Шукри Аљију, познати радикал који је сада на издржавању затворске казне у Прилепу. Та група је послије тога наставила са својим дјеловањем", испричао је саговорник листа.

Ова групација, предвођена Шукријем Аљијујем, 2004. је упала са калашњиковима у кабинет тадашњег поглавара Исламске вјерске заједнице, послије чега је успијела да издејствује чак и запошљавање двојице својих људи у тој вјерској заједници. Један од њих је, наводи се, сада наставник у школи у скопској општини Чаир.

Аљиу и његова групација стоје и иза напада на групу младих скопских имама 2005. у скопском насељу Кондово, као и иза бомбашког напада на полицијску станицу на Бит-пазару.

Аљијуа је 2012. Косово изручило Македонији због учешћа у убиству једног таксисте у Скопљу.

"Послије ових догађања, Шукрију Аљијуу се губи траг, а све више почиње да га одмијењује Реџеп Мемиши. Он је критиковао остале исламисте да нису довољно радикални и да треба да промјене своје понашање. Ради се о групи од седам до осам људи који су почели да се идентификују прво са талибанима, затим са симпатизерима Ал-Каиде, а посљедњих годину дана и са џихадистима Исламске државе", објаснио је саговорник "Дневника".

Језгро те групе, како се наводи, јесу исламисти из Куманова, из скопског села Бојане, Сараја и из села Крушопек код Сараја.

За центар свог дјеловања су изабрали Тутунсуз џамију која се налази у непосредној близини Мемишијеве куће.

Македонски "Дневник" је већ раније писао како је ова џамија ван контроле Исламске вјерске заједнице и о томе како је људи из овог насеља не прихватају пошто у њој људи са брадама нису проповедали традиционални ислам као у осталим исламским храмовима.

У том периоду је дошло и до коначног одвајања Мемишија од Хаљимија који се помирио са ИВЗ и ушао у њу као запослени на Исламском факултету у Кондову.

Традиционални муслимани Мемишијеву групу називају Текфири, односно невјерници, пошто проповједају ислам који је другачији од њиховог. Унутар Мемишијеве групе истомишљеници се ословљавају са "браћа" и сматрају се истинским муслиманима.

"Разликују се по томе што примјењују посебне принципе у међусобним односима гдје један човјек никада не познаје све остале. Тачније, познају само једног или двојицу из опрезности", каже саговорник "Дневника".

Познато је седам младих људи који су живјели у непосредној близини ове џамије и који су погинули у редовима џихадиста.

Саудијске власти су 2007. одбиле да дају Мемишију визу за одлазак на хаџилук пошто је провјером утврђено да му је забрањен улазак у ову земљу, а касније се сазнало да је он још као студент био депортован због антидржавне активности.

Македонски извори наводе да један од Мемишијевих присталица ради у Абдлкадаир арнаут џамији на Чаиру у непосредној близини бензинске пумпе.

Тај вјерски објекат је смјештен у једној згради и у њему се редовно одржавају обреди који су другачији од оних у осталим скопским џамијама.

Ова џамија није добила дозволу за рад од Исламске вјерске заједнице Македоније и још је ван њене контроле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана