Како је пао “Балкански картел”: Од Србије до Кине ухапшено 16 особа

blic.rs
Како је пао “Балкански картел”: Од Србије до Кине ухапшено 16 особа

БЕОГРАД - Нешто више од тоне заплијењеног кокаина, одузета збирка луксузних сатова и аутомобила, заплијена више од два милиона евра у готовини - резултат је велике међународне акције кодног имена “Фамилиа” на подручјима трију континената у којој су пали и Срби.

Истрага која је трајала нешто више од годину дана и званично је завршена хапшењем 16 особа за које се сматра да су чинила организовану криминалну групу којом је руководио Црногорац јавности познат под именом Мајк (Мајкл) Докович, а чије је право име Иљмија Фрључкић.

Резултате акције коју је иницирао хрватски ПНУСКОК, а у којој су учествовали ЕУРОПОЛ, Фронтекс, америчка ДЕА те полиције, специјализоване агенције и тужилаштва из бројних земаља - од Хонг Конга, Парагваја и Уругваја, преко полиција Србије, Белгије, Швајцарске, Италије, Француске, Чешке, Словеније - представљени су у четвртак у МУП-у у Хрватској.

Тада се могло чути да су прва хапшења била у далеком Хонг Конгу у априлу ове године, када је заплијењен 421 килограм кокаина у неколико различитих складишта.

“Подаци које смо добили преко ДЕА-е коинцидирали су и са сазнањима наших агенција о међународној групи кријумчара кокаина. Ухваћено је пет особа, двојица држављана Хонг Конга и тројица Аустралијанаца”, рекао је Бери Чи-винг Лаи, представник хонгконшког Царинског истражног одјељења за криминал, објаснивши да су на пошиљкама кокаина пронађени утиснути бројни печати који, према њиховом мишљењу, представљају ознаке нарко-картела.

Други крак истраге водио се на подручју Европе, гдје је су у мају ове године синхронизованим хапшењима истражитељи успјели да дођу до нарко-боса Доковича. Он је ухапшен у Базелу и код њега је тада пронађено 600 килограма кокаина који је приватним летом прошверцован из Уругваја у Швајцарску.

То је учињено тако што је нарко-група изнајмила млазњак на који је, претварајући се да је комерцијални лет, укрцала путнике. Уз то су изнајмили и стјуардесу, а летјелицом су управљали пилоти из Чешке који су такође ухваћени.

“Код њих је тада пронађено милион евра у готовини. Њима ће се судити пред чешким судом, а пријети им казна од 10 до 18 година затвора”, рекао је пуковник Бретислав Брејча, замјеник директора чешкога Националног одјељења за дроге, преноси хрватски “Јутарњи лист”.

Трећи крак истраге водио се на територији Србије и Хрватске. У Загребу је ухваћено пет особа, међу којима је и Пјер Шарац, као и ровињски полицајац Иван Лешић који је кријумчаре наводно сервисирао тајним подацима.

У Србији, чију су полицију у овој акцији у хрватском МУП-у оцијенили као “најбољег и најпоузданијег партнера” ухваћене су двије особе и код њих је пронађено и неколико пиштоља с пригушивачима.

Ко чини балкански нарко-картел?

“Откривено је да 60 одсто тржишта наркотицима на подручју Европе воде криминалне структуре с подручја Балкана. Ријеч је о једној структури с флуидним устројем, попут картела, која по потреби обједињује неколико организација због одређенога посла, дакле неколико различитих организација”, одговорио је водитељ Службе криминалитета дрога ПНУСКОК-а на новинарско питање што значи појам “балкански нарко-картел”.

Подсјећања ради, Дражен Летић (46) из Сремске Митровице и Невенка Чутурић, држављанка БиХ и дјевојка Мајка Доковича, ухапшени су због сумње да су били дио клана којим руководи Црногорац са безброј идентитета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана