Како иде обнова српских кућа у Хрватској

Радио Слободна Европа
Како иде обнова српских кућа у Хрватској

Загреб -- У Хрватској 17 година од завршетка рата, нема праве политичке воље за рјешавање проблема избјеглих Срба, оцјењују у Српском демократском форуму.

Сличну забринутост изражавају и представници осталих српских удружења.

С друге стране, у Влади истичу да је хрватска држава учинила пуно за повратак, посебно у обнови кућа и стамбеном збрињавању, јавља Радио Слободна Европа.

Програми обнове требали би у потпуности да буду завршени за годину дана, каже савјетница у Кабинету министра регионалног развоја и фондова Европске уније Ана Јерковић.

Сасвим супротне изјаве добијене су од представника српске заједнице у Хрватској. Они тврде да су стамбено збрињавање и обнова кућа српским повратницима још далеко од краја.

"Све је у фази рјешења и папира. У Министарству ће рећи - сва издата рјешења, то је рјешено. Међутим, нема станова нових, нема ни градилишта, још није ни закопан темељ, а камоли кућа, а они сматрају рјешеним. Ми сматрамо рјешеним онога тренутка кад су предани кључеви и кад се човјек може уселити", истакао је извршни директор Српског демократског форума Љубо Манојловић.

Правна савјетница у Српском народном већу Татјана Спасојевић Вукобратовић подсјећа да обнову кућа српских повратника није финансирала само хрватска држава, већ их је у почетку пуно поправљено захваљујући и међународним донацијама.

"Задњи податак који имамо из 2012. показује да је у овој години обновљено око 500 кућа. Углавном су то Срби повратници", наводи Спасојевић Вукобратовић.

Представници Срба упозоравају и на високе откупне цијене станова. Та могућност им је одобрена 2010. , али у Загребу је, наводи Љубо Манојловић из СДФ-а, квадратни метар таквог стана око 800 евра, што је већини повратника недостижно.

"Срби откупљују станове, а Хрвати из Босне и Војводине добијају бесплатно. То је неравноправност и дискриминација по етничкој основи. Други проблем, већи, за људе којима су поправљене куће – у закону пише да онај ко не борави шест месјеци у стану, или ко не усели у кућу или не буде у кући која је поправљена, губи право на стан, односно он мора вратити уложена средства са каматама, тако да ми имамо пар десетина таквих случајева, што значи да држава покреће поступак да он врати паре, с обзиром да он нема паре, дошле су да им се одузме кућа. Једино Срби у овој држави не смиу одсуствовати шест мјесеци из стана, или из куће која је њихово власништво. Ми смо успјели преко неких канала ухватити један захтјев Министарства за обнову у коме се дају Полицијској управи на подручју Западне Славоније имена људи који су стамбено збринути или су им куће поправљене, да их се проверава да ли су у кући. То је један дискриминаторски закон који дикриминише Србе. Ми смо предали уставну тужбу, очекујемо одлуку", рекао је Манојловић.

Татјана Спасојевић Вукобратовић каже да тренутно биљеже запажену концентрацију повратника, углавном Срба, у градове Загреб, Осијек, Вараждин, а највише у Ријеку и Пулу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана