Кацин остао без мандата у ЕП

Танјуг
Кацин остао без мандата у ЕП

Љубљана - На изборима за ЕП у Словенији, највише гласова добио је конзервативни блок, а досадашњи извјестилац ЕП за Србију Јелко Кацин није успио да освоји трећи мандат.

Према првим резултатима гласања, словеначке странке десног центра освојиле су пет од осам посланичких мјеста, док су три припала љевичарима.

Демократе (СДС) добиле су 24,6 одсто гласова и три местра, а заједничка листа Нова Словенија (НСи) и Народна партија (СЛС) 15,2 одсто и два мјеста, пренијела је СТА.

У Европском парламенту, СДС ће представљати посланици Милан Звер, Романа Томц и Патриција Шулин.

Јелко Кацин, који на изборима није успио да освоји трећи мандат, с 5,5 одсто добијених гласова, рекао је да резултат данашњих избора представља "тренутак истине словеначке политике".

Кацин се запитао да ли ће словеначки политичари у будућности бити више уједињени, а нада се да ће, послије коначних резултата, расподјела мјеста у ЕП ипак бити измјењена.

С обзиром на слабу излазност, која је до 16 часова била само око 16 одсто, Кацин је оцијенио да су одлуку ко ће сједети у Европском парламенту, донијели грађани који су свјесни могућности које ЕУ нуди Словенији.

Кацин је посљедњих 10 година био посланик Европског парламента, у име Словеначке либерално-демократске странке (ЛДС).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана