Кацин: Ослобађајуће хашке пресуде контраверзне

Aгенције
Кацин: Ослобађајуће хашке пресуде контраверзне

Београд - Извјестилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин рекао је да су ослобађајуће пресуде Хашког трибунала у случајевима хрватских генерала и Рамуша Харадинаја контроверзне, истичући да су се злочини десили у Хрватској и Косову и да починиоци морају да одговарају.

“Сви починиоци морају бити процесирани од стране домаћег правосуђа у земљама гдје су злочини били почињени”, рекао је Кацин у Европском парламенту, представљајући извјештај о Србији.

Он је истакао да и даље има више од 10.000 несталих из ратова током 90-тих година прошлог вијека и да то питање мора бити ријешено једном заувијек.

Кацин је рекао да је у најбољем интересу Србије, региона и ЕУ да се овај процес настави, упркос застоју након пресуда Хашког трибунала, саопштено је из Кациновог кабинета.

“Процес помирења и нормализације односа међу земљама западног Балкана треба да буде политички императив и јесте основни услов за успјех европских интеграција”, рекао је Кацин.

Жалбено вијеће Хашког трибунала ослободило је 16. новембра Готовину и Маркача, који су пред овим судом у априлу 2011. године првостепеном пресудом осуђени на 24, односно 18 година затвора за ратне злочине почињене над Србима 1995. године током војне акције “Олуја”.

Двије седмице послије, Хашки трибунал ослободио је 29. новембра бившег команданта ОВК Рамуша Харадинаја и његове сараднике Идриза Баљаја и Љахија Брахимија кривице за злочине над албанским, српским и ромским цивилима у логору ОВК у Јабланици 1998. године због недостатка доказа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана