Кацин: Црној Гори потребне уставне промјене

Танјуг
Кацин: Црној Гори потребне уставне промјене

Подгорица - Извјестилац Европског парламента за Југозападни Балкан Јелко Кацин оцијенио је данас да Црна Гора, ако не буде договора о уставним промјенама, може изгубити предност у европским интеграцијама, коју тренутно има у односу на Србију.

Он је изразио увјерење да је Црна Гора политички зрела и одговорна и да неће дозволити да евентуално несугласје опозиције у вези с измјенама Устава успори њезин пут ка Европској унији.

- Мислим да је црногорско друштво довољно зрело да и објективно види ситуацију у окружењу, те да ће искористити прилику која и сада стоји на располагању - да створи потребан консензус за уставне промјене. Ако до тога не дође, онда је Црна Гора изгубила сву предност коју је имала испред Србије, јер Србија сада напредује троструком брзином - казао је Кацин Радију Антена М, пренио је Танјуг.

Владајућа коалиција и дио црногорске опозиције постигли су раније договор о уставним промјенама у области правосуђа, што је један од увслова за даљњи напредак Црне Горе у европским интеграцијама.

За промјене Устава Црне Горе у области правосуђа потребна је двотрећинска већина у парламенту.

Уставни одбор је, гласовима владајуће коалиције и опозиционих - Социјалистичке народне партије и Позитивне Црна Горе, прихватио приједлог измјена највишег правног акта, којим је предвиђено да се државни тужилац и судије Уставног суда бирају двотрећинском већином у парламенту, а ако такве већине не буде, у другом кругу бит ће потребна подршка три петине заступника.

Главна опозициона странка - Демократски фронт била је против таквог рјешења.

Црногорски парламент о измјенама Устава у области правосуђа изјасниће се на сједници која је предвиђена за 31. јул.

Уставне промјене у тој области један су од услова да Црна Гора отвори преговоре у поглављима 23 и 24, која је Европска комисија означила као кључна за даљњи напредак те државе у европским интеграцијама.

Црна Гора је, до сада, привремено затворила два преговарачка поглавља 26. - које се односи на образовање и културу и 25. - које покрива области науке и истраживања.

Званична Подгорица је преговоре са ЕУ почела 29. октобра прошле године, када је у Бриселу одржана прва међувладина конференција између Црне Горе и ЕУ.

Међувладиној конференција претходила је позитивна одлука Европског вијећа о отварању приступних преговора с Црном Гором.

Дужносници држава ЕУ су тада, уз одлуку о почетку приступних преговора, позвали Црну Гору да појача напоре на борби против организованог криминала и корупције, односно поручили да ће у фокусу бити поглавља 23 и 24, која се односе на правосуђе и владавину права.

Црну Гору на путу ка пуноправном чланству у ЕУ очекује 33 преговарачких поглавља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана