Јутарњи: Пленковић ових дана са командантима из Бљеска

Танјуг
Јутарњи: Пленковић ових дана са командантима из Бљеска

ЗАГРЕБ - Премијер Андреј Пленковић требало би ових дана да одржи састанак са потпредсједником владе и министром бранитеља Томом Медведом и командантима који су учествовали у војно-полицијској акцији Бљесак, маја 1995., које Тужилаштво БиХ сумњичи да су тада чинили ратне злочине над цивилним становништвом, пише загребачки Јутарњи лист.

Тужилаштво БИХ је хрватском Министарству правосуђа упутило међународну замолницу за правну помоћ у вези 14 команданата које терети да су учествовали у издавању наредби за неселективно гранатирање и артиљеријско дјеловање с подручја под контролом ХВ-а по цивилним циљевима и небрањеним мјестима Босанске Градишке и Козарске Дубице, при чему је убијено више цивила.

Замолница је дипломатским путем у Загребу запримљена прошлог петка, саопштило је јуче Министарство правосуђа.

Захтијев се заснива на извештају који је још прије 16 година састављен у Бањалуци, пише лист и додаје да јавно доступни извори у Републици Српској и Хрватској наводе да је 2. маја 1995. године ХВ гранатирао и МИГ-овима напао Босанску Градишку, при чему су погинули Дајана и Немања Гојић, чији су родитељи били тешко рањени, као и трогодишња дјевојчица Уна Тадић.

Иако се цијели државни врх слаже у мишљењу да нема основа за процесуирање хрватских команданата, постоје размимоилажења око тога како је најбоље одговорити, пише Јутарњи.

Додају да премијер Пленковић заступа мишљење да би поступак требало ријешити у редовној процедури како би се онемогућило његово понављање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана