Јутарњи: Хрватска пета најгора у ЕУ по расту цијена

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Хрватска је пета најгора у Европи по расту цијена, пише данас загребачки Јутарњи лист и истиче да је раст цијена у трговинама био 20 посто виши од раста произвођачких цијена.

Цијене хране и пића су у децембру прошле године у односу на исти мјесец 2021. у Хрватској порасле 19.7 посто, а подаци Европске асоцијације прехрамбене индустрије и Еуростата показују да су произвођачке цијене расле 16 посто.

Иако су произвођачке цијене на нивоу Уније под утицајем раста улазних инпута (трошкови енергије, транспорта, папира, амбалаже, радне снаге и осталих фактора) у истом мјесецу расле 20.1 посто, раст цијена хране и пића у трговинама остао је испод тог износа, на 18.2 посто, а статистика показује да су бројне друге европске државе раст цијена хране и пића успјеле да одрже испод раста произвођачких цијена.

Као примјер, Јутарњи наводи Белгију, гдје су произвођачке цијене расле 25.6 посто, а потрошачке 15.7 посто, Француску која је, упркос расту цијена произвођача од 19.7 посто, раст коначних цијена обуздала на 13.1 посто, Њемачку у којој су те две ставке отприлике на истом нивоу или Италије у којој су произвођачке цијене расле 16.7 посто, а цијене у трговинама 13.3 посто.

Јутарњи пише да Хрватска није изузетак, али је, кажу, пета најгора у Европској унији по већем расту потрошачких цијена од произвођачких. 

Када је у питању енергија, пише лист, подаци Еуростата наводе да су у децембру прошле године произвођачке цијена чврстих горива порасле осам посто у односу на годину раније, док су цијене горива у ЕУ пале за пет посто.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана