Јуричев говор мржње - посебно опасан

Срна
Јуричев говор мржње - посебно опасан

Загреб - Српско народно вијеће /СНВ/ у Хрватској сматра недопустивим говор мржње који се емитује на хрватској телевизији "З1 ТВ" у емисији "Марков трг" уредника и водитеља Марка Јурича и упозорава да оваква реторика може бити посебно опасна.

"Јурич, који је и колумнист десно оријентисаног портала жДиректнож, у јавности је познат као лице која редовно промовише нетолеранцију према Србима и њиховим институцијама у Хрватској. Иако се забрана и кажњавање такве врсте медијског садржаја прописује Уставом и низом закона Хрватске, Јурич из седмице у седмицу неометано користи све радикалнији говор мржње", наводи СНВ у саопштењу у којем најављује да ће предсједник овог вијећа Милорад Пуповац овим поводом сутра одржати конференцију за новинаре.

Емисију емитовану 12. јануара, како наводе из СНВ-а, Јурич је завршио "поруком Загрепчанима који се шетају Цвјетним тргом да буду опрезни, будући је у близини црква у којој столују четнички викари".

"Припазите, када се шећете Цвјетним тргом, поготово мајке с дјецом, да не би који од тих четничких викара истрчао из цркве и у својој манири клања извео свој крвави пир на нашем најљепшем загребачком тргу који би, можда, требало обиљежити таблама жПази оштар четник у близини!ж", рекао је тада Јурич.

Готово исту поруку Јурич је поновио и сљедеће седмице, у емисији емитованој 19. јануара, када је рекао да су "два четника који су били свештеници Српске православне цркве проглашени светима 2005. године, а према исказима свједока закрвавили су руке".

"Овакав говор, емитован у најгледанијим телевизијским терминима, сматрамо посебно опасним. Такви позиви доводе до све већег броја физичких напада, пријетњи усмјерених према Србима у Хрватској и уништавања имовине у њиховом власништву", наводе из СНВ-а.

Конференција ће бити одржана сутра у 10.30 часова у Загребу, у просторијама СНВ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана