»Јовановић« звучи »пресрпски«

Срна
»Јовановић« звучи »пресрпски«

Загреб - Заступник листе "Мост" и професор уставног права Роберт Подолњак није промијенио првобитно презиме Јовановић зато што је Србин, већ зато што је то "најсрпскије презиме", наводе хрватски портали.

Подолњака, који је презиме промијенио почетком деведесетих година, у неколико наврата прозвао је хрватски премијер Зоран Милановић, устврдивши да је овај нови саборски заступник промијенио "пет странака и два презимена".


Милановић је и у недавном наступу на ХРТ-у покренуо питање честе промјене презимена због српског и других нехрватских "призвука" и оптужио Подолњака да се није борио, већ да је ишао линијом мањег отпора.

Портали преносе да је Подолњак, вараждински професор уставног права, опширно писао о промјени презимена 1992. године у "Вараждинским вијестима", тврдећи да није Србин.

Он је тада објаснио да је Хрват који је игром случаја носио српско презиме, а које није било рођено презиме ни његовог оца, као ни дједа.

Подолњак је, својевремено, 1992. године, у тексту под називом "Без генерализирања", одговарајући на коментар новинарке "Вараждинских новина" да је у том граду предато 120 захтјева за промјену имена, написао да је Хрват који је случајно носио српско презиме.

Његовог прадједа, како тврди Подолњак, усвојио је човјек са презименом Јовановић након што је овај остао без родитеља у Сремској Митровици.

И дјед и отац Роберта Подолњака изјашњавали су се као римокатолици и Хрвати, а Подолњак 1992. године узима мајчино презиме и прилаже као доказ копије родних листова својих предака.

Подолњак је навео да се у Вараждину никада није осјећао угрожено због презимена које је носио, али га је промијенио јер није желио да његово дијете носи "хипотеку презимена Јовановић, које је, вјероватно, најчешће и можда најсрпскије од свих типичних српских презимена".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана