Јовановић поручио бискупима да се не мијешају у здравствено васпитање

Агенције
Јовановић поручио бискупима да се не мијешају у здравствено васпитање

Загреб - Министар науке, образовања и спорта Жељко Јовановић позвао је Хрватску бискупску конференцију да се не мијеша у садржај здравственог васпитања, јер за то нису надлежни ни по којем, па ни ватиканском уговору, преносе агенције.

Он је рекао да је изненађен и разочаран њиховим иступима и да загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић и велики дио Хрватске бискупске конференције не разумију курикулум здравственог васпитања.

- Они су насјели на приче из Удружења “Грозд” које је, фокусирајући се на неке наслове из литературе за наставнике, јавности потпуно погрешно представило шта доноси здравствено васпитање - рекао је Јовановић за Хрватски радио.

Он је истакао да ће здравствено васпитање дјеци дати информацију, с обзиром да анкете показују да само 20 одсто дјеце са родитељима разговара о темама полног односа или полних болести.

- Говорићемо о презервативу као заштити од болести, али и о апстиненцији, али никоме нећемо рећи да мора изабрати једно или друго - нагласио је Јовановић.

Он каже да не очекује проблеме у провођењу програма јер га, према анкетама, подржава више од 60 одсто испитаника.

Бозанић је изјавио раније да је предложени модел здравствевног образовања у школама у Хрватској “опасан, јер у неким дијеловима разара човјека”.

Хрватска бискупска конференција саопштила је раније да је увођење здравственог образовања у школе противно споразумима између Хрватске и Ватикана, да се тај модел противи учењима хришћана и да је његова обавезност кршење Устава и права слободе родитеља да сами одлучују о образовању дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана