Jосиповић: Жмире на усташофилију, имају комплекс од Србије

Срна
Jосиповић: Жмире на усташофилију, имају комплекс од Србије

Београд, Загреб - Бивши предсједник Хрватске Иво Јосиповић сматра да ХДЗ "жмури на усташофилију", а да водећи политичари у Хрватској и дио медија имају комплекс Србије.

Осим тога, он наводи да се политичари у Хрватској боје да уђу у отворени дијалог и тражење најбољих рјешења за двије држве.

"Оптерећени су страхом да ће им сарадња са Србијом, чак и озбиљни разговори о бројним међудржавним проблемима које имамо донијети негативне бодове и етикету просрпске и пројугословенске политике. Боје се да уђу у отворени дијалог и тражење најбољих рјешења за обе државе," рекао је Јосиповић у интервјуу за "Политику."

Јосиповић сматра да паралела томе постоји и у Србији, а огледа се, како каже у изузетно агресивној реторици, која је, оцјењује "на рубу грађанске пристојности".

Према његовим ријечима, узрок "никада горих" односа Хрватске и Србије је потреба водећих политичара да свој успјех граде на конфликту и антагонизацији, а проблеми између двије земље су, оцјењује, такви да их не могу рјешити међудржавне комисије већ само контакти и договори на највишем нивоу.

На подсјећање да је недавно рекао да је мјера хрватства не колико се воли хрватска домовина већ колико се не воли Србија он је прецизирао да је при томе мислио на менталитет који намеће политичка десница.

"Да има тога и у политици, медијима, на улици. Али морам рећи, Хрватска и Србија као да су близанци. И у Србији примјећујем сличне тенденције у односу на Хрватску. Та култура мржње објективно штети обијема државама, и отвара спиралу сукоба којој не видимо крај," рекао је он.

Јосиповић сматра да Хрватска демократска заједница (ХДЗ) жмири на усташофилију која је све израженија у Хрватској.

"ХДЗ води дволичну политику. Кад разговарају у Израелу или у европским институцијама, велики су антифашисти. Медутим, у земљи на оба ока жмире на усташофилију, која је све израженија", рекао је он.

Јосиповић оцјењује и да "снажно сикће и четничка змија у Србији уз напомену да је историја показала да су оне "по правилу једна другу храбриле и подстицале."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана