Јосиповић: Због Превлаке и на суд

Taнјуг
Јосиповић: Због Превлаке и на суд

Подгорица - Предсједник Хрватске Иво Јосиповић није данас искључио могућност да Црна Гора и Хрватска потраже рјешење за границу на Превлаци пред међународним судом у Хагу.

Јосиповић је данас допутовао у дводневну званичну посјету Црној Гори гдје је церемонијално дочекан у предсједничкој резиденцији на Цетињу.

Након разговора са предсједником Црне Горе Филипом Вујановићем, Јосиповић је казао да Превлака није вруће политичко питање у црногорско-хртватским односима, али је потврдио да двије земље имају различити став о том питању.

Ако, по ријечима Јосиповића, међусобно не постигну сагласност о граници на Превлаци, онда ће се Црна Гора и Хрватска обратити за помоћ међународном суду у Хагу.

Вујановић је, такође, новинарима рекао да питање границе на Превлаци не оптерећује међудрзавне односе Црне Горе и Хрватске. Он је подсјетио да се Превлака од 2002. године налази под привременим режимом управе и да двије земље немају никаквих неспоразума у вези са тиме.

Хрватски предсједник је додао да је са Вујановићем разговарао, како је навео, о граничном питању које је више од Превлаке.

Превлака је уско полуострво код Херцег Новог о чијем политичко-административном статусу у прошлости постоје противречне информације.

На Превлаци је након рата почетком 90-тих година прошлог вијека, успостављен привремени режим управљања, а званичници Црне Горе и Хрватске су раније више пута истакли да то рјешење у пракси сасвим добро функционише.

Ипак, трајна граница између Црне Горе и Хрватске на том подручју тек треба да буде утврђена.

Предсједник Хрватске ће данас у Подгорици разговарати са предсједницима Скупштине и Владе Ранком Кривокапићем и Милом Ђукановићем о чему
ће, како је најављено, бити издата саопштења.

Јосиповић ће сутра заједно са предсједником Вујановићем посјетити Тиват гдје ће разговарати са представницима хрватске националне заједнице у Црној Гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана