Јосиповић: Закон се мора поштовати

Јутарњи лист
Јосиповић: Закон се мора поштовати

Загреб - Хрватски предсједник Иво Јосиповић рекао је да се Закон о правима националних мањина у Хрватској мора поштовати.

- Иако су неки искривљавали моје изјаве, о ћирилици сам у више наврата био врло јасан - уставни закон о правима националних мањина мора се поштовати - навео је Јосиповић, говорећи о противљењу увођењу двојезичности у Вуковару, гдје, према посљедњем попису, Срби чине трећину становништва.

Јосиповић је за загребачки “Јутарњи лист” рекао да вјерује да ће Словенија ратификовати уговор о уласку Хрватске у ЕУ, те додао да би одлагање уласка у ЕУ био пораз и за једну и за другу земљу.

- Односи двије државе нису израз тренутног утицаја или правних могућности с обзиром на статус Хрватске и Словеније у ЕУ. Они се граде и одржавају деценијама и генерацијама. Покварити га било би заиста неодговорно. Зато сам сигуран да ће владе учинити све да се нађе рјешење које је прихватљиво за обје државе - рекао је Јосиповић.

Он је изразио забринутост због снижавања кредитног рејтинга Хрватске, али је додао и да је ово било очекивано.

- Тај је рејтинг подсјетник на неостварене реформе, премало инвестиција, изгубљена радна мјеста и високу незапосленост. Подсјетник је на биједу која је ушла у многе домове наших људи - рекао је Јосиповић.

Он је истакао да коректна сарадња са свим државама, посебно са “привредним дивовима” попут Русије, представља велику прилику за Хрватску.

Говорећи о спекулацијама да постоје проблеми у односима хрватског предсједника са Владом Зорана Милановића, Јосиповић је рекао да “има случајева” у којима је о одређеним питањима мислио различито од Владе или неких министара, али је додао да је то нормално.

- Какви бисмо били политичари и људи кад бисмо о свему мислили једнако? Али, Владу и премијера подржавам, посебно у реформама и желим им пуно успјеха. Увијек сам истицао - успјех Владе је и мој успјех - рекао је Јосиповић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана