Јосиповић: Упозорити Хаг да Шешељ крши услове пуштања

Срна
Јосиповић: Упозорити Хаг да Шешељ крши услове пуштања

Петриња - Хрватски предсједник Иво Јосиповић изјавио је данас да би Хрватска требало да писмом упозори Хашки суд да оптуженик за ратне злочине Војислав Шешељ, након што је из Хага привремено пуштен због тешке болести, крши услове пуштања јер по повратку у Београд поновно призива политику мржње и раздора као и у ратним 1990-им.

  "Оно што ми можемо, а немамо широки маневарски простор, јесте да једним писмом упозоримо Хашки суд на оно што се догађа", рекао је Јосиповић новинарима у Петрињи, гдје се срео с градским челницима, преноси Хина.

Напоменуо је како је пракса Хашког суда да привремено пушта на слободу оне окривљенике за које су се стекли процесни услови или када је то изазвано хуманитарним разлозима.

Јосиповић је додао да је, међутим, услов таквог пуштања увијек  био да се пуштена особа не бави политиком, "а понајмање да се бави на начин који подсјећа на ратна времена и узроке рата", наводи Хина.

 "Ријеч је о томе, сасвим сигурно, да по досадашњој пракси Хашког суда Шешељ крши услове притвора, да поновно призива ону политику мржње и раздора која нас враћа у ону политику из 1990-их која је била узрок рата и свих ових страдања, а видимо да га нису ни у Београду добро примили. Зато мислим како је вријеме да Хашки суд размотри јесу ли се стекли услови да Шешељ остане на слободи или поновно оде тамо гдје му је иначе и мјесто", поручио је хрватски предсједник.

  Чињеницу да ни након толико година од рата и Шешељевог изручења Хагу није за њега донесена хашка пресуда за ратне злочине, Јосиповић сматра великим поразом међународног права и Хашког суда, наводи Хина.

"Нажалост, то није једини такав случај. Међународно право треба да се свакако гради на неким темељима који ће омогућити да сви који су осумњичени за ратне злочине и слична недјела буду брзо и ефикасно суђени", нагласио је.

 На новинарско питање је ли Хрватска на Шешељево пуштање требало да реагује раније, Јосиповић је одговорио да Хрватска, с обзиром да није странка у поступку, нема никакав инструмент осим да своје и мишљење своје јавности о томе наведе у писму суду, преноси Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана