Јосиповић: Сукоб у СДП не смије штетити држави

Агенције
Јосиповић: Сукоб у СДП не смије штетити држави

Загреб -- Предсједник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да сукоб између премијера Зорана Милановића и бившег министра финансија Славка Линића не смије да оптерећује државу.

"Сукоб који очито постоји у оквиру владајуће странке не смије да опетерећује државу и државне институције. И позвао сам и све министре и све нивое власти да се посвете своме послу, а да странка посебно рјешава своје проблеме на својим страначким тијелима", рекао је Јосиповић новинарима у Загребу.

Он је најавио да ће идуће седмице јавности бити представљен извјештај Сигурносно-обавјештајне агенције (СОА) о Линићевим оптужбама да га је премијер пратио.

Јосиповић је тај извјештај већ добио, али ће о његовом садржају обавјестити јавност, како је рекао, тек кад буде готов и извјештај о ванредној контроли које је тражио од Канцеларије Савјета за националну безбједност.

Смијењени министар Славко Линић наставио је у медијима да износи оптужбе за рачун страначког колеге и бившег шефа Зорана Милановића за кога је рекао да је "сплеткарош и да није добар премијер".

Он је за Хрватску радиотелевизију рекао је да ће о свему говорити 7. јуна на Главном одбору СДП-а поручивши да "СДП јако губи с овим предсједником странке који ликвидира људе".

Линић је оцијенио да би требало да се иде на ванредне парламентране изборе.

"Премијер ме више пута и пред члановима Владе називао криминалцем и пријетио ми да ће ме ухапсити, а око мене, на послу и у окружењу моје породице појављивали су се полицајци, то знам, јер су се легитимисали", рекао је Линић и додао да не очекује хапшење.

Бивши министар финансија оптужио је у четвртак на конференцији за новинаре Милановића да га је смијенио сплеткама и подметањима, а све да би заштитио своју породицу и пријатеље у чију је корист радио.

Милановић је одговорио да су оптужбе лажне, а у интервјуу за Јутарњи лист одбацио је и оптужбе које су се појавиле у појединим медијима да је пошто је постао премијер бивша супруга његовог брата добила кредит од Хрватске банке за обнову и развој (ХБОР).

Односи двојице најутицајнијих СДП-овца, Милановића и Линића, дуго су били напети, а уопште нису разговорали неколико мјесеци. Отворени сукоб избио је када Линић није желио да смјени свог помоћника Бранка Шегона пошто је откривено да је он у могућем сукобу интереса. Попустио је тек када је премијер то од њега тражио путем медија.

Почетком маја Милановић је смјенио Линића због, како је тада рекао, нарушеног повјерења и политичке одговорност у случају предстечајне нагодбе винковачке фирме Спачва у којој је за намирење порезних дугова, основом Линићеве потписане одлуке, узето земљиште чија је вредност према прјоцени Порезне управе шест пута мања него што је "држава узела под рачун".

Линић је послије смјене најавио да ће о свему говорити пошто заврше избори за хрватске посланике у Европском парламенту, 25. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана