Јосиповић спрема рjешење за Вуковар

Танјуг
Јосиповић спрема рjешење за Вуковар

Загреб - Хрватски предсједник Иво Јосиповић најавио да су у току припреме иницијативе о могућем договору о двојезичним натписима у Вуковару, јавља агенција Хина.

Јосиповић је признао да је недостајао разговор који би укључио заинтересоване грађане и удружења у поступку примјене закона и изразио увјерење да се натписи о двојезичним натписима могу “остварити (исто) као и право српске заједнице на свој језик и писмо, уз уважавање ратних траума”.

У интервјуу за дан хрватшњиски “Јутарњи лист” предсједник је навео да је “тема двојезичних натписа у Вуковару била једнако врућа и прије неколико мјесеци као и данас” и подсјетио да је тада разговарао с представницима Стожера за обрану хрватскога Вуковара и представницима српске заједнице и да му се “чинило да је могућ договор о начину и динамици спровођења закона и мјестима гдје би се ћирилични натписи поставили”.

Јосиповић је примјетио да “постоје људи који нису за договор, али да су такви у мањини, као и наравно да има оних који би ситуацију искористили за дневнополитичке сврхе”, мада су “све странке у некој фази одлучивања биле за увођење двојезичности” као и да странке морају показати да им је добробит земље испред могућих дневнополитичких поена.

Јосиповић сматра да треба наставити с активностима како би Хрватска и њезини грађани били равноправни у Европској унији и да на домаћем плану треба осигурати да ни један злочин, без обзира на политичку боју, не остане без казне, али да при томе, никако не треба улазити у хајке и злоупотребу правде.

У Вуковару се данима протестовало против табли са ћириличним писмом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана