Jосиповић: Сад су партизани лоши, а четници и усташе добри

Б92
Jосиповић: Сад су партизани лоши, а четници и усташе добри

Београд - Бивши хрватски предсjедник Иво Јосиповић изјавио је у Кажипрсту Б92 да би и Србија и Хрватска требало да буду поносне на своју антифашистичку прошлост.

Како каже, обије земље су заједничким напорима, тада у истој држави, дале озбиљан допринос антифашистичкој борби.

"На то би требало да будемо поносни. Ипак, времена су се промјенила. Власти не посвећују довољно пажње томе, постоји и инверзија прошлости па партизани нису били у праву, већ они који су служили окупаторима – да су четници и усташе радили добру ствар", каже Јосиповић.

Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату - 9. мај обиљежен је бројним манифестацијама у Србији, региону и читавом свијету.

"Важно је да имамо довољно мудрости да апстрахујемо причу и кажемо да смо били на страни побједника против вјероватно највећег зла у историји човјечанства", додао је он.

Јосиповић наводи да Хрватска тренутно има "десну владу која није толико десно колико има неких сегмената десница и то доста наклоњених ревизији прошлости", а било је и неколико таквих министара, као и да је слично стање и у Србији.

Говорећи о односима двије земље рекао је да је након сукоба током деведесетих година прошлог вијека "било замрзнуто стање лоших односа", али да је до помака и отопљавања дошло када су предсједници били он и Борис Тадић.

На констатацију да су се састајали и Вучић и Колинда Грабар Китаровић, рекао је:

"Јесу, али није било напредака. Свако мало се размјењују тешке ријечи. Наша култура је можда таква да тешке ријечи лако излазе на видјело и повређују људе".

Како каже, проблем у региону није тако једноставан "да бисмо исписали формулу".

Ипак, он истиче и да би хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић у начелу требало да подржава европску политику Србије, пут ка ЕУ и "разумну политику".

"Она не спада у јастребове на политичкој сцени, понекад јој се омакну ствари које се искоришћавају послије", наводи Јосиповић.

На питање да ли јој се "омакло" и питање српских чоколадица, рекао је: "Тешко је рећи".

"Зашто не би били пријатељски односи, зашто не бисмо изградили повјерење и пазили на то да интереси и једне и друге државе буду очувани", истиче бивши хрватски предсједник.

Јосиповић је на крају Кажипрста рекао да је у Београду због предавања на Факултету политичких наука и да би био на фестивалу документарног филма Белдокс поводом филма о срушеним партизанским споменицима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана