Јосиповић - Проширење ЕУ на западни Балкан

Taнјуг
Јосиповић - Проширење ЕУ на западни Балкан

Подгорица - Хрватски председник Иво Јосиповић изјавио је у Подгорици да Загреб подржава проширење Европске уније на све земље западног Балкана.

"Ми снажно заговарамо проширење ЕУ на све земље југоисточне Европе. За нас је то стратешки пројекат који обухвата безбједносни, економски и културни апекат", казао је Јосиповић у интервјуу Телевизији Црне Горе.

Он је рекао да би ЕУ била непотпуна без Црне Горе, али и осталих држава региона.

"Црна Гора је наша сусједна, пријатељска земља и сматрамо да Европа није потпуна без Црне Горе, као и осталих земаља у региону", истакао је Јосиповић.

Према његовим ријечима, изазови који су стајали Хрватској на путу ка ЕУ слични су онима који се данас налазе пред Црном Гором.

"То су те суштинске промјене у функционисању друштва и државе. Ми смо учинили да наше институције буду у пуном смислу демократске. Ту је посебно била битна борба против корупције и организованог криминала, а то ће сигурно бити изазов и осталим", казао је хрватски предсједник.

Он је додао да су на путу ка ЕУ битне су и економске реформе. "Дакле, изградња институција, демократизација, поштовање људских права, правосуђе, борба против корупције и прилагодјавање тржишта су највећи задаци", навео је Јосиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана