Јосиповић: Причу око Санадера можемо окарактеризирати само велеиздајом

Агенције
Јосиповић: Причу око Санадера можемо окарактеризирати само велеиздајом

Ријека - Предсједник РХ Иво Јосиповић изјавио је данас да сада, када је пресуда бившем предсједнику хрватске Владе Иви Санадеру правомоћна, цијелу причу може окарактеризирати само једном ријечју, а то је велеиздаја.

Јосиповић је то казао одговарајући на новинарски упит да коментарише како ће се правомоћна пресуда Иви Санадеру одразити у правном смислу на односе Ине и Мола.

Предсједник Јосиповић је подсјетио да за вријеме поступка није давао никакве оцјене, поштујући интегритет суда те да је био помало критичан према одређеној агресивности коју су медији показивали према породици Иве Санадера.

„Међутим, сада када је пресуда правомоћна, цијелу причу могу окарактеризирати само једном ријечју, а то је велеиздаја", рекао је.

„Велеиздаја, јер су толико важни национални интереси занемарени и продани да то није могло проћи без судске осуде", нагласио је истичући да су посљедице озбиљне те да „ сасвим сигурно односи који су установљени, незаконитим, коруптивним послом не могу опстати."

„Ту подупирем одлуку Владе да кроз преговоре ријеши то питање, да се санирају посљедице таквог једног незаконитог посла и да Ина, ( која треба стратешког партнера, а и Хрватска треба стратешког партнера), усклади своје дјеловање с правом, али и с моралом."

На питање је ли онда  уговор протузаконит и може ли се рушити, Јосиповић је одговорио „апсолутно, све оно што је настало корупцијом не може бити сматрано правоваљаним."

„Према томе, враћам се још једном на тезу, Ини треба партнер, Хрватској треба партнер, али не на коруптивним темељима, и зато позивам Владу да настави с оним што је започела", рекао је нагласивши да сматра да су смјернице које је Влада прихватила исправне и добре те да очекује да ће се кроз преговоре заштитити наш национални интерес.

Предсједник Јосиповић данас у Ријеци присуствује регати Фиуманка, на којој учествује више од 150 учесника из бројних земаља.

Говорећи о регати, Јосиповић је истакнуо да је Хрватска туристичка земља те да се у Ријеци, осим индустрије, пуно ради и на туризму.

Честитам жупанији и граду на напорима и сасвим сигурно та приредба је догађај који подиже видљивост Ријеке и занимање домаћих и страних туриста за боравак у Хрватској, посебно у овом крају, казао је.

На тврдњу новинара да на мору има пуно вјетра, као и на политичкој сцени, Јосиповић је оцијенио је да је добро да влада живост и да се бистре идеје те да се нада да ће из тога изаћи само добро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана