Јосиповић: Оснивам нову странку, име још тајна

Агенције
Јосиповић: Оснивам нову странку, име још тајна

Загреб - Бивши хрватски предсједник Иво Јосиповић најавио је оснивање нове странке и прецизирао да ће то бити странка лијевог центра, млађих људи са свјежим идејама, а име је засад оставио у тајности.

Јосиповић је у емисији “Нови дан” на телевизији Н1 оснивачку сједницу скупштинеу наговијестио за половину маја и навео да ће темељне одреднице бити то што Хрватска није спровела реформе, а проблеми који постоје не могу се рјешавати на досадашњи начин.

Упитан зашто није могао да замисли наставак политичког дјеловања у Социјалдемократској партији (СДП) одговорио је да је то зато што није било спремности за његове реформе.

“И сада тражим други лијеви, лијево-центристички пут. Недостатак реформи је највећи проблем ове владе. Пракса је показала да у нашим институцијама има много проблема, рецимо спорост судских спорова и неразумни прописи који успоравају привреду, као и спорост у реакцији на кризу”, објаснио је Јосиповић који мисли да ће избори бити током јесени.

Бивши шеф најмлађе чланице Европске уније коментарисао је и недавно паљење хрватске заставе у Београду, односно да ли је требало повући хрватског амбасадора или је то, према мишљењу предсједница Колинде Грабар Китаровић, био исхитрен потез.

“Грабар-Китаровићева је примјерено реаговала. Влада у Србији то не подржава и то је битно кад је оцијенила у одговору (Томиславу) Николићу. Треба постојати спремност да чувамо добре односе. Повлачење амбасадора је имало за циљ слање поруке. Можда је могло без тога”, сматра Јосиповић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана