Јосиповић опструисао изручење?

Танјуг
Јосиповић опструисао изручење?

Загреб - Хрватски новинар истраживач Жељко Ператовић оптужио Иву Јосиповића да је директо одговоран за одуговлачење изручења Јосипа Перковића Немачкој.

Ператовић је, гостујући у емисији ХРТ-а "Недјељом у 2" рекао да је предсједник Хрватске заправо вршио притисак на премијера Зорана Милановића због тога што у његовм кабинету на пословима савјетника за безбједност ради Перковићев син Саша.

Сматра да млађи Перковић, који је био и савјетник бившег предсједника Стјепана Месића, никако није смио да буде савјетник предсједника Јосиповића.

"Наравно да Саша Перковић није одговоран за дјела свога оца, али његов је отац национални проблем и сулудо је да син о свом оцу добија обавјештења тајних служби", навео је Ператовић, додавши да су заправо они "обојица обавјештајци" и да су све вријеме били у добрим односима.

Истакао је да му је Јосип Перковић показивао пишштољ запријетивши му смрћу уколико настави да пише о њему.

Упитан чиме је Перковић задужио Јосиповића да би он утицао на Милановића да не испоручи бившег обавјештајца, Ператовић каже да не зна, али да зна да су неки људи у окружењу предсједника државе били "веома разочарани" када га је он од свог претходника Стјепана Месића преузео Сашу Перковића за савјетника.

Он као савјетник актуелног предсједника (Месића) није могао бити савјетник који помаже избор некога ко је кандидат за ту функцију (Јосиповића)", рекао је Ператовић.

Указао је да су у тренутку промјене закона о европском налогу за хапшење, три дана уочи прикључења Хрватско ЕУ, Перковићев адвокат Анте Нобило, затим министар правосуђа Орсат Миљенић и премијер Милановић истицали да је то учињено како би се заштитили хрватски бранитељи.

Анализом тих изјава видимо да су оне биле координиране, а Јосиповић је у свему томе изигравао арбитра", рекао је Ператовић, напоменувши да није срећан што је Хрватска на тај начин ушла у ЕУ и да је очекивао отпор, али од најутицајније опозиционе Хрватске демократске заједнице, а не супротног табора.

Рекао је и да је био увјерен да је хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. Године недалеко од Минхена убила "Арканова група", али је додао да сада постоји и та друга терорија да је то била "Ријечка група".

Са тим ће, се како је рекао, још једном бавити њемачки суд, након што је Перковић у петак изручен Њемачкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана